Radionica u zrenjaninskom Domu učenika ZR/2019.

U Domu učenika “Angelina Kojić – GIna” je održana radionica pod nazivom „Kako da pronađeš svoju svrhu i pretvoriš je u poslovnu priliku u savremenom okruženju“. Realizatorka radionice bila je master profesorica filozofije i kreativni pedagog Sonja Antonić na inicijativu vaspitača Jovane Solomun.

Radionica je bila namenjena učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole. Teme koje su se obrađivale vezane su za izbor zanimanja, opšte društvene vrednosti, ličnu listu vrednosti, važnost usklađenosti vrednosti i izbora zanimanja sa posebnim naglaskom na važnosti kritičkog promišljanja savremene situacije, smera kretanja u kom se poslovne prilike kreću i usklađivanja istih sa našim ličnim vrednostima.

Rosić Jovana, Kokić Jelena, Vidaković Lenka, Sabo Aleksandar, Jokić Mile i Živanov Jelena odazvali su se pozivu i prisustvovali radionici.

"Kako da otkriješ svoj ikigai?" Interaktivno predavanje u GNB "Zarko Zrenjanin" ZR/2018.

U tavanskom prostoru zrenjaninske biblioteke, tokom oktobra 2018. održana su dva interkativna predavanja na temu “Kako da otkriješ svoj ikigai? Pitanja na koja smo zajedničkim umnima snagama pokušali da damo odgoovre su : Šta je ikigai i gde se krije?,  Koja je razlika između svrhe života, životne svrhe i ikigai-a?,  Koja je razlika između posla, poziva i karijere?,  Zašto je pravljenje planova važno?  I zašto je još važnije da nam se planovi ne ostvare?

Sofia Movens radionice u Gradskoj bašti ZR/2017.

Tokom leta 2017. u zrenjaninskoj najlepšoj bašti, pod vedrim banatskim nebom, natenane i u dosluhu sa zemljom, održao se ciklus Sofia Movens radionica, na različite teme. Ni 40 stepeni nas nije sprečilo da se sastajemo, sednemo, izujemo, ispričamo, prepoznamo i zapišemo neke od sopstvenih vrednosti. 

BAGUŽ - Interaktivna prezentacija radionica ZR/2015.

U Zrenjaninu je 13.9.2015. održana interaktivna prezentacija radionica “Dramaštarije” i “Sofia Movens”. Predstavili smo zrenjaninskoj publici mali delić onoga što će biti prikazano na radionicama koje počinju 3. oktobra. Iako smo Sonja Ljubotina i ja u početku osmislile Baguž kao sasvim skromnu prezentaciju, ideja je za par dana prerasla u pravi mali festival kreativnosti, zahvaljujući Mariji Janković (sekretarka MZ “Veljko Vlahović”), Vesni Vučurević, Ani Šajrer-Aleksić, Marku Pejčiću i polaznicima muzičkog centra “Supernova”, Sonji Momirov, Senki Milisavljević i članovima pevačkog društva “Prepodobni Rafilo Banatski”, Kaći i Bojani iz “Maštališta”, Ivani, Otiliji i Kristini i “Bazaru za Pazar”.

Posebnu zahvalnost dugujemo Smiljani Tucakov i svim članovima CEKOM-a. Hvala Bobi i Fedoru na tehničkoj podršci i Juhi na fotkama. Nismo odabrali najbolje fotke, jer smo se trudili da koliko toliko zaštitimo naše najmlađe učesnike, te smo odabrali one na kojima im se uglavnom ne vide lica <3

Radionica "Primena kreativnog dramskog procesa u nastavi filozofije i bioetike" u okviru Konferencije "Kulturna uloga škole i obrazovna uloga kulture - Drama u obrazovanju" BG/2015.

U 45 minuta kroz konkretne kreativno-dramske metode prošli smo kroz teme poput etike kloniranja, etike abortusa, etike GM organizama, pitanja rodno-polno-seksualnog identiteta i etike sporta i mnoge druge. Učesnici su imali glavnu reč, a kroz čitav čitav proces su prošli i kao akteri u dramskom sadržaju koji su sami kreirali, ali i kao misleća bića, posmatrajući i prosuđujući o dramskog sadržaju koji su pripremili ostali učesnici. Učesnici ove radionice su takođe pripadnici sektora obrazovanja, ali i primenitelji kreativnog dramskog procesa i drugih oblika dramske prakse u nastavi. Autor i voditelj radionice: Sonja Antonić, Master profesor filozofije i dramski pedagog. Više o konferenciji: www.dramagogija.org.rs