Učionica je onlajn prostor u kojem se, pre svega, osećamo kao kod kuće. Za razliku od tradicionalnih učionica gde se učenje svodi na slušanje, u Sofia Movens učionici uči se kroz razgovor i vrlo često kroz ćutanje, kroz koje stižemo do onih najskrivenih i najvrednijih misli. 

U ovoj onlajn oazi pronaći ćete resurse i informacije o standardnim Sofia Movens temama: ikigaiju i radu na sebi, minimalizmu i pojednostavljivanju, ali i o pisanju. Uz to, ovde se nalaze i informacije o tekućim i planiranim oflajn događajima, koje će po svemu sudeći nastaviti da se održaju u Banatu.

“Ključno, započinjanje malim koracima jedno je od obeležja detinjstva. Kada ste mali, ne možete započeti u velikom stilu.  Šta god da radite, svetu do toga i nije mnogo stalo. Možete da započnete tek s nečim simboličnim. A ono čega imate u izobilju je otvorenost uma i radoznalost, a to su savršeni saveznici u ostvarenju cilja.”

-Ken Mogi

razgovor

Razgovor je osnovna metoda rada u Sofia Movens zajednici. Razmenjujemo mišljenja, isksutva, tragam za istinom i smislom. Ne očekujemo instant rešenja, niti unapred zadate odgovore na večna pitanja. Razgovaramo ravnopravno, bilo da smo u razmeni 1-na-1, bilo da smo u grupi.

poverenje

Svi Sofia Movens razgovori se odvijaju u krugu poverenja, jer jedino tako možemo da damo sebi oduška i kažemo ono što zaista osećamo i mislimo. Poverenje se stiče i uči, a svaki učesnik razgovora, posebno onih u grupi preuzima odgovornost da čuva privatnost sagovornika.

rast

Iako razgovor jeste i ostaje osnovna, postoje i druge metode i tehnike koje koristimo i učimo, a koje za cilj imaju proširivanje kapaciteta ličnosti i bolje pozicioniranje osobe u zajednici. S.M.A.R.T. ciljevi, ikigai stubovi, otkrivanje ličnog sistema vrednosti samo su neke od metoda i tehnika koje koristimo. 

Bašta je savršena mera pitomog u prirodnom. Prava priroda, divlja i neobuzdana, za prosečnog čoveka, željnog odmora, više je opasnost nego uteha. U bašti, čovek je još uvek čovek, a priroda je još uvek priroda. U bašti se odmara duh, baštenski rad obnavlja telo i neguje prirodu.

Resursi

Lajv iz Bašte

 
U Sofia Movens radnoj grupi dostupna su vam četiri predavanja na temu veze baštovanstva i kreiranja radosne svakodnevice. U ovim predavanjima osvrnula sam se na neke navike i principe koje svaki baštovan poštuje i razume, i koje je lako prepoznati i primeniti i van bašte. 

 

U bašti se događa život, i ma kako nam se to činilo nemoguće, vrlo malo toga što se događa u životu se razlikuje od svega onoga što se događa u jednoj običnoj bašti. Saznajte o čemu je reč klikom na sliku levo (iznad, ukoliko čitate ovo preko telefona) i posetite Sofia Movens radnu grupu i tamo pronađite lajv snimke iz moje bašte.