Na samom rubu individualiteta

Deco draga, ovaj avgust na blogu mi bode oči, prosto ne mogu da prihvatim činjenicu da se otad nisam javljala. Mislila sam da je, u najgorem slučaju, po sredi nekakav novembar. Kako datumi na blogu ne lažu, a i kako vrlo dobro znam i sebe, samo sam delom iznenađena protokom vremena. Nekako mislim da mi je dužnost da vas donekle apdejtujem o dešavanjima, kako to obično čine prijatelji koji se nakon dugo vremena vide na kafi, ali nit sam kafu skuvala, nit mogu da se setim šta se sve izdešavalo.

Cedim poslednji ispljuvak sumnje

Kad je čovek silom prilika prinuđen da se bavi sobom (zdrav i normalan čovek ne bavi se sobom, verujte mi), a posebno kada se bavi na ovaj savremen način, nužno u nekom trenutku dođe do ivice sopstvenog individualiteta. Kako sam ja u svemu grandiozna (i drugi kompleksi niskih ljudi) tako sam i u ovome: pojedinačnu sebe, a odmah zatim i pojedinačne delove sebe ispitujem do krajnjih granica, dok ne iscedim i poslednji ispljuvak sumnje.

To je nužno, okej možda nije nužno, ali kod mene izvesno jeste, dovelo do toga da se svetu prikazujem parcijalno. Ja lično nemam više problem ni sa jednim pojedinačnim delom sebe, warts and all, rekli bi Englezi. Ali i sama pomisao da bi neko ko me ne poznaje mogao na par klikova da istovremeno pročita par mojih blogova, tekstova, pesama, pogleda videe (kako uopšte glasi akuzativ množine od video?) i neke druge stvari me užasava. U svemu tome sam ja, samo nekako malkice drugačija. Ista, samo na drugačije načine ranjiva.

Nevidljiva, naizgled

Kako me sila prilika čini daleko vidljivijom nego što bih ja to u ovom trenutku volela (ako može da sam u senci doveka), poput nekog lepljivog flastera sa najfinijih dlačica, odlepljujem sa sebe linije razdvajanja. Odlepljujem, jer em ih u stvarnosti na meni ni nema, cela sam ja već duže vreme, em sam ih sama sebi pridenula. I toliko su se već i ofucale da ih ni drugi više ne primećuju.

Smejem se sebi pomalo koliko sam bila sigurna da ću izmeštanjem pojedinačnih aspekata sebe uspeti da ih sakrijem, kad se svugde grandiozno potpisujem tim jednim imenom.

Pazi u šta veruješ, možda ti se i dogodi

Sve je počelo tako što mi je Nina čestitala Novu godinu. Nije da ne umemo nas dve da se čujemo, tj kuckamo, ali nikada oko takvih trivijalnih datuma. A onda je Guruici, kako me Nina inače zove, stigla i slika u inboks. Slika friško voskiranih krpica. Ko mi je kriv kad verujem i propovedam da smo svi na ovom svetu povezani i više nego što mislimo. Nininu radost zbog sinhroniciteta ubrzo je zamenila moja panika. Nekako nisam bila spremna za spajanje ta dva, nazovimo ih projektima: Sofie Movens i Sonja Clay, Cloth and Poetry.

Kako sam nedavno, tj juče ponovo ostavila svoj trag na Jergovićevom Ajfelovom mostu, panika je samo nastavila da raste. Možda i ne bi, da mi se još jedan znatiželjan i do tad meni nepoznat širilac pisane reči nije javio u inboks, pretodno me Guglajući.

Deleg – šta?

Nemam ja strah od pojedinačnih kritika pojedinačnih delova sebe, ali taj strah da bi me neko mogao pogledati u celosti, a onda o jednom mom aspektu suditi na osnovu drugog, ne znam. To mi je strašno, danas malo manje nego juče.

Nisu ti aspekti mene ni u kakvom neskladu, naprotiv. Jedini nesklad sastoji u tom mom razuđenom nastupu pred drugima. Spojila bih ja to sve, ali ne znam tehnički kako, ni u šta.

Na sve to, ja iza kulisa pripremam još nešto, o čemu ne bih previše, ne zato što sam tajnovita, nego zato što mi se sad svašta mota po glavi, uglavnom oko tih tehničkih rešenja i stvari. Ako uskoro nešto ozbiljno ne počnem da delegiram, moraće da padne ozbiljna seča projekata, a samim tim i kanala putem kojih komuniciram.

Sad mi već malo neprijatno koliko vam piskaram o sebi, ali znamo svi već da i vi u tome pronađete nešto za sebe. U sledećem tekstu ću valjda biti malo sabranija, svedenija i konkretnija, a možda i malo detaljnija o nekim jako jako lepim stvarima koje su mi se dogodile u proteklim mesecima.

Umalo da zaboravim: Srećan vam ovaj novi krug Zemlje oko Sunca, drž’te se.

Advertisements

One thought on “Na samom rubu individualiteta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.