Prolećno oslobađanje energije doma

Deste? 🙂 Ja sam evo u špajzu. Ako me ne pratite na Instagramu, onda verovatno ne znate da sam od našeg špajza napravila home office. A ako niste bili kod nas u kući, ondak ne znate da je tu do skoro bilo Pajino istureno mini studijsko odeljenje. Ne znam da li sam vam to ikad pričala, ali Paja je muzičar. Nedavno se vratio u svoje malko veće studijske odaje, a ja se brže bolje uselila u ova dva kvadrata, međ’ dunst i zimske kapute.

Ne znam za vas, ali ja nisam baš neki fan promena. Posebno kad su van moje kontrole. Od svih promena, najviše se radujem promeni zime u proleće, dok ne krene i da se dešava. Po pojavi prvih sunčanijih dana, počne da mi se leluja u glavi, preteram sa fizičkim aktivnostima i razgolićavanjem pa se obično i razbolim. Evo i ovaj put je tako.

 

KAKO OČISTITI ENERGIJU DOMA?

 

Kao da mi se tokom zime nagomila neka ustajala, teška energija u kosti i mišiće, i taman kad bih da poletim, a ona me savata s proleća i načisto sravni sa zemljom. Srećom, ne traje to nešto mnogo dugo, ali dok traje…živcira i nervira. Samo bih spavala.

Lek protivu toga znali su i naši stari – s pojavom lepšeg vremena, čitava kuća bi se sređivala. Prao se veliki veš, vetrila posteljina i mazali podovi, zemljani. To i mene čeka, tačno osećam kako se mrak skrio i u čoškove ovog spajza.

Sačekaću još koji dan, da prezdravim, ali u planu mi je da to čuveno veliko spremanje sprovedem u delo. U mojoj verziji ono izgleda ovako:

 • oprati sav veš u kući (ovo sam već počela da radim, a pod sav, zaista mislim sav)
 • oprati sve prozore
 • oprati sve podove
 • oprati sve tepihe (imamo samo jedan)
 • oprati i uglancati sve cipele, čizme, patike, papuče
 • dezinfikovati sve Naumove igračke (ovo je zbog energije, ja sam pobornik izlaganja dece nesterilnim uslovima života)
 • uklanjanje viška stvari (o ovome ću posebno, u nastavku)
 • sređivanje kućnih biljaka: tuširanje, presađivanje, orezivanje
 • usisavanje knjiga (to znači da uklonim prašinu sa svake knjige pojedinačno)
 • i naravno, brisanje prašine, pranje nameštaja, kuhinjskih elemenata i slično
 • nakon čišćenja usledi i podizanje energije, ali to je za potpuno nov tekst

 

 

OSLOBAĐANJE STAROG I DOPUŠTANJE NOVOG

 

Ja se zaista držim te teorije da se mora napraviti mesta za nove stvari, a praksa mi je pokazala da je najbolje fizički se osloboditi svih stvari (ali i navika, uverenja, želja) koje smo prerasli. Što se materijalnih stvari tiče, to u mom slučaju znači da se oslobodim svega onoga što više ne nosim, ne čitam, ne koristim. Svih stvari koje sam na ovaj, ili onaj način prerasla. Svih stvari koje nisam ni jednom obukla tokom sezone. Stvari koje sam toliko volela da nosim, da su se istanjile, isprale, odslužile svoje.

Pre neku godinu sam na netu nabasala na nešto što se zove „the minimalism/minimalist game„. Ova interesantna „igra“ je vrlo učinkovit način da se za kratko vreme oslobodiš nešto manje od 500 stvari. U novom videu na Sofia Movens Lajfstajl kanalu detaljno objašnjavam pravila ove igre:

 

ZAŠTO OČISTITI ENERGIJU DOMA?

Verovatno da je to vrlo paganski, neka je, ali ja verujem da je i dom jedno živo biće. Koliko god se trudili da zimi usisavamo i brišemo prašinu, luftiramo i kadimo, zima je period mirovanja i po prirodi stvari energija zime je gusta i teška. Mi i zimi rastemo, samo na drugačije načine. Kad proleće eksplodira, za kratko vreme sve se obnavlja, i ako želimo da budemo u skladu sa životom, onda bi trebalo da pratimo taj rast i obnavljanje.

U Banatu se ljudi u kućama greju, između ostalog, na ugalj i na drva. U prevodu, to znači gomilu prašine, trunja, pepela i nemogućnost luftiranja, jer je vazduh oko kuće – dim iz odžaka. Dodajte uz blato, so, rizlu i vodu sa đonova zimskih cipela i voila – kuća je prljava. Ako ni zbog čeg drugog, energiju doma treba čistiti da bi kuća bila čistija.

No, metafizičkih razloga za čišćenje kuće ima, a među prvima je i to da je sve povezano. Čista kuća=dobra energija=zdrava pamet. Naravno, sve je u nameri, sve i da nam je kuća čista, a namere nam nisu baš najčasnije, ni pamet nam neće biti zdrava. I obrnuto.

Još jedan razlog za veliko prolećno spremanje kuće jeste i to da je to najlakši način da pokrenemo stvari u dobrom smeru u našim životima. Posebno ako krenemo put minimalizma. Ne možete da zamislite koliko um postaje bistar, a život uređen i čovek uspešan, kada se malo pozabavi stvarima koje drži oko sebe. Posebno kada se oslobodi onih stvari koje čuva isključivo zbog tuđeg mišljenja.

 

STVARI SU ODRAZ UVERENJA

Stvari koje posedujemo odraz su naših unutrašnjih uverenja. Odraz su naših stavova o ličnoj vrednosti. Načini na koje ih čuvamo odraz su naših stavova o životu generalno. Nije lako promeniti uverenja. Posebno ako su sastavni deo našeg karaktera. Zato je nekad lakše (o)krenuti naopačke, pa promeniti okruženje.

Međutim, ni sva velika spremanja ovog sveta neće nam pomoći da postanemo uredniji i srećniji, ako se ne pozabavimo onim načinima razmišljanja koji dovode do toga da smo neuredni. Bavljenje stvarima ponekad dovede do toga da se suočimo sa sobom, u mom slučaju upravo je do toga i dovelo. Baveći se materijalnim stvarima, i uređujući ih, pozabavila sam se najdubljim nivoima svog bića i izlečila ih. Samo, baš kao i prirodi, i u duhovnom životu se ponekad sve ponavlja, pa se i ja suočim sa istim problemima, samo na drugim nivoima. Nije to ništa strašno, to se život obnavlja.

 

Pozdravljamo vas Đole Proleće i ja, iz špajza
Sonja

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.