koncentracija bube

Koncentracija i fokus i kako ih poboljšati – saveti i trikovi iz ličnog iskustva

Ja nešto nemam naviku da piskaram te „how to“ tekstove, a baš imam dosta iskustva oko tog kako nešto uraditi, a i mislim da bi vam to bilo baš korisno. Stoga, bacamo se na posao odmah, ja na pisanje, vi na čitanje pa mi, kad pročitate, javite kakvi su utisci. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti temama kao što su koncentracija i fokus. Očekuju vas konkretni saveti za poboljšanje koncentracije u nastavku.

 

Unutrašnji nemir i koncentracija

 

Da se odmah na početku uhvatimo u koštac sa najvećim neprijateljem koncentracije – nedostatkom unutrašnjeg mira. Sama reč koncentracija se može definisati kao povezanost sa centrom, a kada se koristi u kontekstu misaonih procesa, može se objasniti kao namerna i kontinuirana fokusiranost mentalne aktivnosti. Ovde je ključan termin – namera.

Unutrašnji nemir bi se mogao objasniti i kao naša nemogućnosti da se namerno fokusiramo na nešto što nam je važno. Da ja to malo uprostim, zanela sam se u ovo teoretisanje. Daklem, sediš i hoćeš da učiš. I osim što se vrpoljiš na stolici, i što te svrbi ispod leve lopatice, setiš se da se nisi javila baba-tetki iz Donje Strumice. Još od 1991. Onda prodrmaš glavu, kao to će da ti sredi misli, i vratiš se u čitanje. Pročitaš dva reda, sad te svrbi ispod desne lopatice. Setiš se da nisi mačkama dala da jedu, onda se setiš da ni nemaš mačiju hranu u kući. Na kraju se setiš da ti uopšte ni nemaš mačke.

I pošto te je silno čitanje mnogo umorilo, odeš na Instagram i gledaš fotke mačaka drugih ljudi. Pozoveš baba-tetku iz Donje Strumice i počneš da joj kukaš kako ne možeš da se koncentrišeš. Svi smo been there, done that.

 

Meditacija je najbolja koncentracija. Dovoljno je da svaki dan provedeš deset do petnaest minuta u tišini.

 

Rešenje: Fizička aktivnost i tihovanje uma

Iskreno, kod postizaVAnja duševnog mira dve su stvari vrlo učinkovit – trčanje i meditiranje. Ako ne voliš da trčiš, alternativa su vožnja bicikla ili šetnja, a ako ti je meditiranje suviše New Age, onda barem neko sedenje na obalama reka, jezera i gledanje u tok reke, u lelujanje trske ili travki na blagom vetru. To smiruje.

Kao što moraš da vežbaš, ili cepaš drva, ili nosiš Nauma, da bi ti se mišićna masa razvila, tako moraš i da vežbaš um da bi bila smirena. Svaka duhovna praksa je PRAKSA, mora da se praktikuje. Džaba sve knjige i seminari, ako ne vežbaš svoj um. Umor nakon nekog dobrog fizičkog rada je odličan za smirivanje nemirnog uma i jačanje duha, a i tela.

Uposli ruke, to smiruje um. Heklaj, niži perle, prebiraj pasulj. Ujedno, to je odlična vežba za koncentraciju. Ako ti ne ide, a ti probaj još jednom. Probaj i sutra. Svoj duhovni nemir sam najviše lečila pravljenjem minđuša i čeprkanjem po baštici lekovitog i začinskog bilja. U nekom trenutku sam otkrila da sam poprilično talentovana pa sam od pravljenja nakita imala i prihode par godina. Danas sam uglavnom mirna, ali čim počnem previše da sedim i ležim, osetim kako nemir raste. Kad čovek nije fizički aktivan, i meditacija mu više dođe kao breme, nego kao lek.

 

Nedostatak volje za učenjem i koncentracija

Ovaj problem je donekle opisan u prethodnom slikovitom primeru tebe i baba-tetke iz Donje Strumice, al’ da ti dam još malo slike i tona, podeliću i neka svoja iskustva. Meni koncentracija nikad nije bila jača strana. Da budem iskrena bila mi je samo strana. Da sam se rodila pre 6, 7 godina, garanat bi mi danas nalepili ADHD etiketu i dali neki podizač/spuštač.

Nisam bila nestašna, već neskladna, sva u svojim mislima. Previdela bih ceo jedan red kad prepisujem sa table, pola zadataka nisam uspela da razumem (u smislu šta se od mene traži), uglavnom sam htela samo da idem kući, kao onaj Arapin iz Lutkomedije. Ujedno, to mi je bio i omiljeni crtani, ne računajući one naučno-obrazovne emisije sa RTB1, ili kako se već zvala nacionalna televizija tad. Jbg, mi nismo imali rijalitije. Nismo mi bili bolji od vas nekih novih klinaca, samo je uređivačka politika nacionalnih televizija bila malo kvalitetnija.

No, da se ja malo koncentrišem na temu ovog teksta. Ovi moji poremećaji pažnje nisu gotovo ni danas iščezli. Imam ogroman problem da se fokusiram na svoj zadatak ako je buka oko mene, posebno ako neko drugi nekome trećem nešto priča. Mislim da je uzrok tome ta prenaglašena aktivnost fight-or-flight sistema. Stalno sam na „oprezu“, i obraćam pažnju na SVE što se oko mene dešava.

Ovo je zapravo vrlo čest problem. Čini mi se da je to jedan od razloga zašto mnogo nas mora da napravi apsolutni red, najede se, istušira, opere zube, prozore, kola, i tek onda sedne da uči.

Rešenje: Pomodoro tehnika

Imam iza sebe 23 godine učenja. Ne zezam se. Mada, ni to nije tačno. Učim otkad sam se rodila, a i danas sam nešto novo naučila. A jedna od boljih stvari koje sam u životu naučila, primenila i odobrila jeste takozvana pomodoro tehnika. Ranije sam merila vreme štopericom, danas samo otvorim tomato-timer na netu, podesim intervale rada i pauze, kliknem start i na tri, dva, jedan – krećem da radim.

pomodoro-tehnika

 

Pomodoro tehnika dobila je ime po onim kuhinjskim tajmerima koji baba-tetki iz Donje Strumice služio da ne prepeče pitu, a nama služi da se što lakše fokusiramo. Ova tehnika je toliko jednostavna i svodi se na to da 25 minuta intenzivno radimo (čitamo, pišemo, spremamo kuću) a zatim usledi 5 minuta pauze. U ovih 25 minuta zabranjeno je čekiranje Fejsa, Instagrama, vremenske prognoze i slično. Tokom petominutne pauze se jede, pije, skroluje, troluje i slično.

U suštini, meni je pomodoro tehnika služila da me malo „pogura“. Obrnem par 25-5 intervala i onda toliko uđem u materiju da po par sati čitam ozbiljna filozofska dela, bez pauze. U nekom momentu uđem u zonu, upadnem u flow i više nema brige, zadatak ispred mene me vuče.

 

Odugovlačenje i koncentracija

U principu, svi ovi problemi su vrlo povezani. One visinske pripreme za učenje su klasično odugovlačenje. Ja i dan danas odugovlačim. Ponekad sedim i satim čekajući da mi se pojavi inspiracija. Dobro, danas zaista više nemam ovakav luksuz. Ali se sećam jednog semestra. Mislim da sam 8 meseci, svaki dan, gledala South Park iznad skripte za jedan ispit (ujedno i jedini ispit koji sam spremila iz skripti) i čekala da mi se pojavi inspiracija. Osam meseci. Čekala. South Park gledala.

Naravno, inspiracija se nije pojavila, ja sam se vratila u Banat i u jednom ispitnom roku položila četiri ispita sa desetkama. Kako, pitate me? Lako. Ugasila sam laptop. Sela. I naučila.

To je ujedno i najbolje Rešenje: Raketa je lansirana

Izvesna Mel Robins tvorac je jedne fantastične, jednostavne metode za pobedu nam odugovlačenjem. Kada se sledeći put nađeš u situaciji u kojoj čekaš da se nešto desi da bi nešto uradila, počni da odbrojavaš od 10 ka 0, kao kada se raketa u svemir lansira.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, i kada dođeš u ove sitne cifre znaj da na nula više nema izbora, moraš da sedneš i da radiš, učiš, čitaš, pišeš. Ili, recimo, za nas spavalice, na nula se lansiraš iz kreveta. Bespogovorno, bezizgovorno. 2,1, 0. AKCIJA!

 

 

Sonja od Fokusa

 

Ukoliko vas zanimaju tuđa životna iskustva i niste gadljivi na dobar tekst i besplatan filozofski savet, zapratite ovaj blog. Ako vas zanima kako izgleda moj život u špajzu, obaezno me zapratite na Instagramu. Ukoliko želite da budete u toku sa svim Sofia Movens aktuelnostima, onda je moja Fejsbuk stranica pravo mesto za vas.

 

Photo by Felix Russell-Saw & Chinh Le Duc on Unsplash
Featured photo: Sofia Movens // Sonja Antonić
Sva prava zadržana

 

Advertisements

2 thoughts on “Koncentracija i fokus i kako ih poboljšati – saveti i trikovi iz ličnog iskustva

  1. mia kaže:

    I ljubav – vežeš ono što treba da radiš sa onim što voliš, i mir, fokus, koncentracija, disciplina – sve se stvori odjednom, zajedno..

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.