Kad porastem biću…

Kad su me prvi put suočili sa svešću da JA treba da odlučim ŠTA ću to biti kad porastem, učinilo mi se da nisam baš najbolje razumela temu. Godinama nakon toga, pokojna baba mi je gledala u šolju i rekla: „Sonjikam, bićeš srećna“. U amanet mi je ostavila veliko obećanje, ali i zahtev, koji sam ipak ispunila.

Kasnije se to pitanje pretvorilo u odluku o tome šta ću studirati. Naivno sam mislila da si ono što studiraš. Da je tako, ja bih danas bila sujetna, seda, nadžak baba. Da budem precizna, bila bih bradati muškarac srednjih godina, ako je suditi po portretima u zvaničnoj filozofskoj literaturi. Još uvek nema žene-filozofa u užbenicima filozofije, barem u našoj državi. Ako pak ima, pošaljite mi primerak, uramiću ga. I ne, ne računa se Ničeova ljubavnica kao žena-filozof.

No, da nastavim priču. Kada sam konačno shvatila da nemam pojma čime ću baviti, počela da se bavim sobom. Po prvi put u životu, uradila sam nešto zaista pametno.

 

 

Umesto da čekaš da  porasteš da bi nešto postao, probaj da budeš i da rasteš

 

U periodima kada se naša ličnost formira, govore nam da je strašno važno da smislimo šta ćemo da budemo. Moramo za nešto da se opredelimo, a onda moramo toga da se držimo ko pijan plota. Ako „baciš“ pogled oko sebe – mali je broj onih koji se zapravo bave onim za šta su se opredelili. Među njima još manji broj onih koji su srećni. Oni koji su sami birali čime će se baviti, srećniji od onih kojima su drugi rekli da bi bilo dobro da se bave ________________. Nečim.

Meni niko nije rekao čime bi trebalo da se bavim, ali mi niko nije ni rekao da ne ide sve onako kako sam zamislila. Da, upravo sam rekla da ne ide sve onako kako zamislimo, a znate da čvrsto verujem u to da nam se uvek dešava ono što je u skladu sa nama samima.

Upravo se o tome i radi – zamišljamo i priželjkujemo stvari koje uopšte i nisu namenjene nama, nisu usklađene sa onim što mi jesmo. Univerzum nam ponekad da baš i to što i nije za nas, čisto da nas nauči pameti. Zatim čeka da se „onesvestimo“ od plivanja u pogrešnom smeru, i tek tad nas izbavlja. Dok se mi mučimo, on se ludo zabavlja.

Od silnog plivanja, iako moja visina ne ide u prilog ovoj tezi – mnogooo sam porasla. Porasla sam toliko, da mogu da kažem – hej, znaš šta sam ja, ja sam srećna!

Ali ne zato što imam ono što želim, ne zato što sam zdrava, ni zato što sam okružena ljudima koji me vole i koje ja volim. Ne zato što me Univerzum podržava na svakom koraku, pa čak i onda kada idem u pogrešnom smeru. Usmerenost je stvar ličnog izbora, a podrška je neminovna.

Uz to, srećna sam, jer:

a. baba mi je rekla da ću da budem srećna;
b. svakoga dana donosim svesnu odluku da sam srećna. ne da ću da budem srećna, nego da već jesam.

Sad, ja ne znam da li i vama babe gledaju u šolju i proriču u sudbinu, ali evo ja vam, ja TI kažem: bićeš srećan/na. Onog momenta kad doneseš čvrstu odluku da to jesi. Bez obzira na sve druge životne okolnosti. Bez obzira na užasne vesti. Bez obzira na to što možda kao i ja imaš strahove, nesigurnosti, tremu i profesionalno se samosabotiraš za džabe.

Srećna*,
Sonja

 

* u višem smislu značenja te reči, Aristotel bi tu sreću nazvao blaženstvom.

Advertisements

4 thoughts on “Kad porastem biću…

  1. Marija Ašković kaže:

    Draga Sanja,
    Hvala na duhovitosti 😊danas kada dosta njih pise na slicnu temu nije lako naci nove reci za veliku zivotnu istinu. Zivot je put otkrivanja da sve od nas zavisi a malo i od srece koja prati hrabre. I odluka koje donosimo…Meni baba nikad to nije videla u solji ali su nas babe naucile da i iz prazne solje moze da se popuni ceo svet. Malo li je ? Itd i tako blize. Srdacan pozdrav 😀Marija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.