Kako vratiti samopouzdanje?

Kako vratiti samopouzdanje? Lako! -Ne izgubiti ga in the first place. Današnji, a ujedno i prvi ikada Sofia Movens Lajv na Fejsu, počela sam teorijom da se svi sa samopouzdanjem rađamo uz pojašnjenje da se niko nije samopouzdan(im) rodio.

Hej, ja sam filozof, sećate se? Meni je potpuno normalno da istovremeno mislim dve oprečne rečenice bez da poludim. Znam da izgleda kao da ova moja teorija nema smisla, ali ima. Htedoh reći da se svi rađamo sa jednakom šansom da se u životu ostvarimo, da se u sebe pouzdamo. Sa druge strane, to samopouzdanje nije nešto što nam je „od boga“ dato, pa se, eto neko rodi sav samopouzdan, a neko nije te sreće.

Prosto, rađamo se sa jednakim šansama da budemo srećni i samopouzdani. I pre nego što mi neko prospe naslove iz novina i kaže da preterano s*r*m, da se i sama ogradim – znam da je život nekome majka, a nekome majka-heroinski-ovisnik. Ipak, znam decu nekih heroinskih zavisnika koja su izrasla u čestite i pouzdane ljude. A znam i decu nekih čestitih i pouzdanih ljudi koja su izrasla u heroinske zavisnike.

Šta je to što to jedno malo i nežno čudo od telesnih ćelija i moždanih sposobnosti odgoji u srećno i samopouzdano biće, a nekog u uplašenog miša – ne znam. Znam samo u svakom trenutku svoju priču možeš da promeniš. Evo me, živ sam primer.

Kako vratiti samopouzdanje? Lako… Vežbom. Trudom. Radom. Pronalaženjem sebe u sebi. Otkrivanjem sopstvenih vrednosti. Jačanjem sopstvenih sposobnosti.

Ukoliko se povremeno pitate kako vratiti samopouzdanje, onda je vrlo verovatno da ste sopstvenu vrednost, odnosno to osećanje sopstvene vrednosti, bazirali na nekim spoljašnjim faktorima i okolnostima. Kada su te poželjne spoljašnje okolnosti prisutne, vi ste ispunjeni i samopouzdani. Kada iščeznu, iščeznete i vi.

Pa dobro, i kako vratiti samopouzdanje? Lako… Vežbom. Trudom. Radom. Pronalaženjem sebe u sebi. Otkrivanjem sopstvenih vrednosti. Jačanjem sopstvenih sposobnosti.

Nedavno sam otkrila da svoju vrednost baziram na imanju i nemanju novca. Kada imam para – vredim, kada nemam para – jok. To mi sada zvuči smešno, ma presmešno. Koja bi još budala mislila da više vredi ako ima para, a manje kada ih ima manje, ili uopšte nema. Pa, eto, ja-budala. A sigurna sam i milioni i milijarde drugih. Gde smo to pokupili, ne znam. Ali, znam da mi se život naglavačke okrenuo u poslednjih nekoliko nedelja, otkad sam konačno osvestila da imam ovo pogrešno uverenje. Nisam čak ni morala da ga menjam, samo sam ga osvestila. I puf. Sve je kliknulo.

Dobro, dobro, nije bilo baš na 3,4, sad. Više je bilo na 33, 34, sad. Ni sama ne znam šta sve nisam (godinama) radila – ponavljala afirmacije, meditirala, dubila na glavi, pričala sama sa sobom, sa psiholozima, sa guruima, sa prijateljima, sa neprijateljima. Nebo sam i zemlju prevrnula u potrazi za tim nečim što mi je falilo. Za odgovorom na to: „Kako vratiti samopouzdanje?“ Nije to bila jedna stvar, već milioni sitnih delića, bez kojih moja priča danas ne bi bila to što jeste.

I sad, rekao bi neko, – ti si veoma samopouzdana. Da, jesam. I svesna da u svakom trenutku mogu to i da ne budem. Konačno! Konačno sebi dajem za pravo da budem nesigurna i ipak, nekim čudom, volim sebe. To je lekcija koja se uči, to je gradivo koje treba da se savlada – da vrediš i voliš sebe čak i onda kad se treseš i znojiš od treme i kad ti je frka. Ja više ne mislim da sam glupa kad nešto ne znam, niti nesposobna kad pogrešim. Nije to cilj koji se dostigne, već cilj koji se dostiZava.

Greše ljudi, misle – ima sad tu neki tajni recept, a la Milan Tarot, i onda kad obiđeš sedam puta oko kuće i pljuneš babi u levi džep – postaješ jednom i zanavek to jedno zdravo i (samo)pouzdano biće. E, ku…kupus čorba.

Mada, sećam i tih dana kada sam bila spremna i da sedam puta idem oko kuće i pljunem nekoj nesretnoj babi u levi džep ako to znači da ću makar malo više da verujem u sebe. Čudo je taj očaj. Ipak, to pljuvanje nisam radila, ali neke druge stvari jesam i delimično sam o njima pričala u skrozgorepomenutom lajvu. Obavezno poseti Sofia Movens Radnu Grupu, ako te zanima o čemu smo razgovarali. Predloži i temu za naredni lajv.

radna grupa (7)

Ako otaljavaš jedno, otaljavaćeš i drugo. Ako se trudiš oko jednog, drugo će samo od sebe da se sredi. Ne možeš da očekuješ da imaš visoko samopouzdanje, ako konstantno ispaljuješ ljude.

Kako vratiti samopouzdanje? -POUZDANJEM

Ako hoćeš da budeš samopouzdan, prvo moraš da budeš POUZDAN. Budi takav da čovek može da se pouzda u tebe. To ne znači da treba da budeš otirač, zadušna baba, dežurni krivac, momak/cura za sve, već da budeš neko ko je dosledan i kada ga gledaju, ali i iza kulisa. Budi pouzdan zbog SEBE.

Svi smo mi rođeni samopouzdani, ali niko se nije naučen samopouzdanju rodio. Zapamti to. To je proces. Kreni od nečeg. Od nečeg najmanjeg i najlakšeg. Pa polako… Svi bi mi preko noći da se naoružamo samopouzdanjem pa da sutradan blistamo pred tim nekim koji nas uvek spusti. I onda tako instant blistavi odemo pred tog nekog i, naravno, on nas i ovaj put spusti i mi više nikad ni ne pokušamo da blistamo. Očigledno da to ne mere tako.

Budi za nijansu svetliji prvo pred sobom. Pa onda pred nekim od poverenja. Pa onda svaki dan malo jače sijaj. Onda izađi pred stranca. I taman dok ti bašbaš zablistaš, taj koji te uvek spusti će lepo da pronađe novu žvrtvu i da zaboravi na tebe. Ili ti na njega, verovatnije. Samo, sve dok su ti drugu krivi za to što ti manjka samopouzdanja, znaj da nisi baš sve lekcije savladao.

Žao mi je ako ste očekivali neki instant recept za podizanje samopouzdanja, takav još nisam otkrila. Ali jesam otkrila da samopouzdanje i hrabrost nisu ono kad čekaš da strahovi nestanu pa onda konačno uradiš to neko nešto, nego je hrabrost kad hrabro i ponosno uhvatiš svoj strah za, da izvinete, muda, i uradiš ono što znaš da je dobro.

Zato te molim, saberi se, ispravi se, udahni duboko, u’vati taj strah tamo gde treba i izbori se za svoj san i plan. Koga boli kupus čorba što ti je učiteljica u drugom osnovne rekla da si glupa/a. Idi i blistaj, zbog sebe i zbog svih onih kojima baš tvoj primer i tvoje svetlo treba! Pa zamisli da sam ja ostala da se u mraku plašim same sebe i svojih starih strahova i prebiram uvrede koje nakupih (ali i udelih) u životu od raznih učitelja i učiteljica.

Sila s tobom je
(subotičkim naglaskom, glasom Dragana Jove Torbice)

Sonja koja blista i čvrsto drži sopstvene strahove za muda.

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Kako vratiti samopouzdanje?

 1. Jovana Pribić kaže:

  „da vrediš i voliš sebe čak i onda kad se treseš i znojiš od treme i kad ti je frka. Ja više ne mislim da sam glupa kad nešto ne znam, niti nesposobn8
  a kad pogrešim. Nije to cilj koji se dostigne, već cilj koji se dostiZava.“

   • iamsonja kaže:

    Ja mogu da skinem/obrišem, ali neka ostane, kao podsetnik za sve nas… Hvala ti na čitanju, hvala i na onom greškom zalepljenom komentaru, a i na ovom, naravno. 🤗😍😊

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.