Dozvoljavate li sebi neuspeh?

Imam jedan zadatak za vas: uzmite tri pomorandže (mogu i tri čarape, ako nemate pomorandže) i probajte da žonglirate. Osim ukoliko ste profesionalni žongler, ili dokona blesa koja u slobodno vreme vežba žongliranje (ta sam!), verujem da vam nije uspelo iz „prve“. Možda ni iz desetog pokušaja ne uspete da održite neki žonglerski flow. Samo, objasnite kako možete da naučite žongliranje, osim ako ne u’vatite te tri pomorandže/čarape i ne bacakate ih u vazduh, naizmenično. Slažem se, možete da guglate ili tražite tutorijale na Jutjubu, ali dok ne krenete u žongliranje, nećete usavršiti sopstvenu veštinu.

Ja sebi veoma retko dozvoljavam neuspeh, zato mi toliko vremena i treba da se upustim u nešto novo. Dobra strana toga je što u glavi izvrtim sto i jedan scenario pa spremnija ulazim u nove stvari. Loša stvar toga je što se taj sto i jedan scenario uglavnom ne desi, ali se zato desi neki sto drugi za koji sam svakako nespremna, odnosno za koji postajem spremna u hodu. Tad se uvek iznerviram što sam toliko odugovlačila jer uvidim da sam ne samo sposobna da se snađem u novonastaloj situaciji, nego da obožavam takve situacije.

Niko ne voli da bude neuspešan, u teoriji. U praksi, radije prigrlimo neuspeh nego rizik od neuspeha. Nisam pogrešila, dobro ste pročitali. Lakše je da ni ne pokušamo, nego da pokušamo pa da nam ne uspe iz gorepomenute prve. Ukoliko sednete sami sa sobom i upitate se zašto nešto ne pokušavate, očekujte odgovor u fomi pitanja: „A šta ako ne uspem“? Ništa, jer ne pokušavajući svakako već ne uspevaš. Taj strah od neuspeha je strah od promene, pa se strah od neuspeha često pretvori u strah od uspeha. Jer nepokušavanje i u neuspeh su isti (s tim da je neuspeh nakon pokušaja ipak daleko većeg kvaliteta), a promena nastaje tek kada uspemo. Imajte u vidu da sva tri termina koristim u nekom proizvoljnom značenju pa mi nemojte zameriti pojednostavljivanje komplikovanih životnih stvari.

Imamo, dakle, neuspeh, neuspeh nakon pokušaja i uspeh, tim pojmovima baratamo, žongliramo. Ovaj neuspeh nakon pokušaja ispitujemo u nastavku.

Kada se već odvažimo da probamo, da pokušamo, tad je uspeh samo pitanje vremena. Garantovano. S tim što je i nikad nekakva vremenska odrednica. 😀 Šalu na stranu i nazad u ove pojednostavljivačke vode – moje skromno životno iskustvo kaže sledeće: kad god sam nešto konačno probala da uradim, nisam uspela iz prve. Često nisam ni iz druge. Ponekad sam u potpunosti odustala i posvetila se nečem drugom. Ipak, ako me je nešto „bockalo“ i dalje, vratila bih se i pokušala ponovo. I još jednom. Nekad iz petog, nekad iz desetog pokušaja bih uspela. Nekad briljirala, nekad „ofrlje“ odradila željeno. Sve je to istina, ali kad god nisam odustala, uvek sam uspela! Ne kad su se životne okolnosti namestile, ne kad su se zvezde smilovale, ne kad mi je neko drugi nešto sredio, nego onda kada ja nisam odustala.

Ovih dana učim da u potpunosti dozvoljavam neuspeh, koračam u nešto veliko spremna da možda neću u to veliko neću stići iz prve. Ali, kako unutra imam i onaj neki osećaj da neću tek tako odustati, vrlo sam svesna da ću u nekom trenutku uspeti.

A vi? U čemu danas nećete uspeti? U nečem malom, ili nečem velikom? Ako samo zbog straha od neuspeha ni ne pokušavate, znajte da vam se neuspeh svakako događa.

Jedno je sigurno, ja zaista volim sebe i kada sam uspešna i kada sam neuspešna i to smatram svojim najvećim životnim uspehom!
❤ Sonja

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.