Ako dobro seješ, dobro ćeš i žnjeti

Zajedničko svim ljudima koje bih nazvala uspešnima, a koje poznajem, je to da su investirali u sebe kad god im se za to pružila prilika. Kad im se prilika nije pružala, sami su je stvorili. Kad nisu imali novac, ulagali su vreme.

Moj život se drastično promenio onog momenta kada sam svesno počela da ulažem u sebe. Priznajem, propustila sam neke mnogo dobre prilike u životu jer mi je bilo lakše da smislim izgovor, nego da nađem rešenje. I nisam isprva ulagala ni novac, niti vreme. Prvo što sam uložila u sebe –  bila sam ja!

Kad kroz život ideš bez kompasa, stižeš svuda, ali ne stižeš nigde. Onda, ako imaš sreće, dozoveš se pameti jedan dan (nikada nije kasno, ama baš nikada!) odrediš svoju putanju i zapucaš. Nek je sneg i dva metra visok, ti ga prtiš i ne kukaš. Mnogo je bitno da ne kukaš. Najbitnije je da ne kukaš. U nekom trenutku prođe i zima,a bogami izađeš i iz blata (govana, da budem iskrena) i tad je sve mnogo lakše. Prodišeš. Kod sebe si.

E tad investiraj sve što imaš u sebe. Ove godine više nego svih prethodnih investirala sam u sebe. Pomisliće neko da sam se kitila krpicama i provađala po splavovima (božemesačuvaj, hehe). Ali, ni blizu toga. Ne kažem da nisam priuštila sebi sve što sam poželela, jesam, ali sam toliko pažljivo birala šta je ono što želim. U međuvremenu su mi pare postale najnebitnija stvar na svetu, ne zato što su nebitne, nego zato što mi je hiljadu drugih stvari bitnije od njih. I od tad mi uglavnom dolaze potpuno neočekivano i na neverovatne načine. No, kad ti pare dođu shvatiš da i nije poenta u parama.

Mislim da si istinski uspeo u životu onog momenta kad počneš, i ne prestaneš, da se istinski raduješ tuđem uspehu. U tom smislu, uspela sam. Ja se obradujem kad pročitam da se nekom (ne)poznatom nešto lepo desilo, trudim se da samo to i čitam (iako mi ovih dana prešlo u naviku da klikćem po domaćoj oker štampi). O uspehu dragih ljudi da ne govorim.

Ipak, radovanje tuđem uspehu, nije dovoljno. Moraš se ipak u nešto dati, nečemu posvetiti u celosti. A to često znači i ulagati i vreme, i svoja znanja, ali i novac. Ulaganje u sebe, nakon što prvo stigneš do sebe, je uvek nekakvo ulaganje u drugoga. Da banalizujem, kupujući nečije knjige ti podržavaš tog autora. Kad platiš majstora da ti renovira kupatilo, ti ulažeš u sebe, u svoj prostor, ali pomažeš tom majstoru da i on sebi priušti renoviranje sopstvenog kupatila. Da, banalno je, ali život je takav, vrlo banalan. Još ako odbijamo da ga kao takvog prihvatimo, onda smo i sami još banalniji. Ponekad možeš i da investiraš bez da išta očekuješ za uzvrat. Samo, i ta semena donesu plodove, kad-tad.  Vrati se sve, posebno kad ne očekuješ. Svi smo mi navikli da skidamo filmove, knjige, albume za džabe, a onda kukamo kako niko ne želi da nagradi naš rad. Zaključak ovde izvedite sami.

Da parafraziram Emersona –  iskreno pomažući drugome, mi zapravo pomažemo samima sebi. To je ponekad jedini način da pomognemo sebi. Kažu da se iz depresije najlakše izađe kad se okreneš oko sebe i vidiš da li nekome drugome treba pomoć. Vrati ti se volja za životom, pronađeš ikigai.

Trošimo sopstvene resurse da zadovoljimo očekivanja drugih pa kad dođe red da učinimo nešto za sebe, nemamo više šta da damo. Nit novaca, nit energije. Zato je važno da odredimo prioritete. Dosadna sam već sa ovim apelom da se odredimo u pogledu onoga što želimo, ali zaista kad ne znaš gde ideš, onda ne uglavnom završiš u tri lepe.

Poruka za danas je –  investirajte u sebe. Investirajte u svoje znanje, nabavite sredstva za rad (odreknite se nečeg manje bitnog), investirajte u svoju finansijsku slobodu (Paja i ja rešili da vratimo pokrijemo sve kredite pre roka, ove i sledeće godine, i uspevamo, jeeej), naručite tu knjigu (pa šta ako je poštarina duplo veća od cene knjige), nađite taj sat za sebe, čitajte, šetajte, meditirajte, prestanite da pušite, dajte sve od sebe, konačno, makar to bilo i poslednjih 500 dinara koje imate. I dajte, pre svega dajte drugima, i onima koji traže i onima koji ne traže, jer kao što sam vam u nekom prethodnom tekstu pisala, možda im niko nikad ništa nije dao. A vratiće vam se, verujte mi. Na najbanalnije načine. I one ne baš banalne, nesvakidašnje, čudesne.

Sonja

ph. pixabay.com

Advertisements

6 thoughts on “Ako dobro seješ, dobro ćeš i žnjeti

    • iamsonja kaže:

      Da, dešava se to. Probaj da promeniš svoj stav – da im treba pomoć. Ljudima uglavnom ne treba pomoć, ali im treba podrška. Pa probaj da budeš podrška. Ako ni to ne upali, bavi se sobom, malo odmori od drugih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.