Zbog čega se ti budiš ujutru?

Znaju Japanci, znaju. Ovih dana, češće nego inače, razmišljam o Japanu i japanskom svetonazoru (pogledu na svet). Ne samo zato što mi jedno lepo, plavooko i drago čeljade studira japanski, niti zato što ovih dana čitam haiku, niti zato što se još uvek skupljam i lepim zlatom, nego zato što vam i pripremam jednu priču o knjizi jedne japanske autorke.

A ono na šta se fokusiraš, fokusira tebe, što bi rekla Andrea sa bloga Reči su moje igračke, pa tako i mene fokusiraju razne japanske stvarčice ovih dana, a najbitnije su upravo reči. E tako me je sinoć jedna japanska pronašla, pa je davno crtani krug dobio svoju sredu i kraj.

Pre dve godine, objavih tekst na temu smisla i ambicije, svrhe i kreativnosti. Jedan je od čitanijih na ovom blogu, a meni je posebno drag. Inspirisan je jednom sličicom, a njen smisao i mesto u mom životu, objašnjen je u tom tekstu. Kada sam taj tekst pisala nisam imala pojma da je taj crtež prikaz jednog japanskog pojma.

Reč je o pojmu ikigai. Iako su engleski purpose i srpska svrha veoma lepe i kompleksne reči, ipak je ovo japansko ikigai daleko lepše, ali i daleko kompleksnije. Kao što većinu tipičnih banatskih pojmova i idioma teško da mogu da objasnim nebanaćaninu u potpunosti, verujem da teško mogu i ovo ikigai  da razumem kao prosečan Okinavac (Okinavljavnin?). Ipak, odavno nisam naišla na neki pojam koji sam odmah prepoznala i uzela pod svoje (poslednji behu engleski affluence i, opet, japanski kintsukuroi).

Reč ikigai sadrži u sebi jedno iki i jedno kai (Pozdrav za jednu Kai i njenu mamu <3). Ovo iki  japanska je reč za život, za biti živ, a kai u ovom konteksu označava plod, vrednost, dobrobit, itd. U prevodu, smisao ikigai-a najbolje se objašnjava kroz englesko“a reason to get up in the morning“, odnosno razlog zbog kojeg uopšte ustajemo ujutru, zbog čega smo uopšte živi.

Ostavljam vas da razmišljate o onome zbog čega jedva čekate da se probudite ujutru Ukoliko i vi, kao i nebrojeno mnogo drugih ljudi, u krevet ležete sa idejom da sutra opet morate da ustanete i da radite stvari koje vam se ne rade, onda je vreme da sednete i u miru porazmislite o svom životu. Pronađite svoj razlog za buđenje, probudite se.

A što se mene tiče, na spisak stvari zbog kojih jedva čekam da ustanem stavljam i ovo ikigai, pojmu čijem ću se istraživanju posvetiti u narednim danima, nedeljama, a možda i mesecima i tome vas detaljno obaveštavati.

Pozdravljaju vas Sonja,Naum, Minja Subota i Dragan Laković

 

Advertisements

One thought on “Zbog čega se ti budiš ujutru?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.