Vreme je da pojednostaviš život

Došlo je vreme da se stavimo u top pa da se u dogledno vreme iz istog i ispalimo, hehe. Šalu na stranu u ovom tekstu stvarno vam donosim top i to ne jedan, nego tri. Top 10, top 3 i top 5. Nisam militantna, iako sam odrastala uz maskirna odela i vojne enciklopedije, ali tek je to jedna duga priča, niti su ovi moji topovi iz namenske proizvodnje.

TOP 10

Ovaj prvi top se zapravo odnosi na naših ključnih deset ciljeva koje smo odredili za sledeću godinu, odnosno određujemo ih u hodu (više pogledajte u ovom tekstu). Dakle, zadatak nam je sledeći, svaki dan u trajanju od trideset dana, sednemo i pokušamo da sastavimo spisak od deset ciljeva. Zašto? Postoji nekoliko razloga zbog kojih ovo radimo…

Za početak, vrlo je mali broj onih koji svoj život planiraju. Uglavnom (čak i ja!) upadnemo u novogodišnju euforiju, zapišemo 1.1. ciljeve za tekuću godinu i onda taj spisak zaturimo negde do sledeće godine. Postoje različite teorije o tome koji vremenski period neophodan da bi se usvojila neka nova navika. Najčešće se govori o 21 danu, ali sve češće se pokazuje da ih je potrebno 30. Za neke ozbiljnije poduhvate i 6 meseci.

Ozbiljni ljudi ozbiljno planiraju život, ponekad i godinama unapred. I te planove imaju napismeno. Zašto? Da bi ih svakodnevno, ili u određenim vremenskim periodima, revidirali. Ne morate da budete direktor neke ozbiljne kompanije (ili njih 300), jer i moja pokojna baba je već u julu planirala zimnicu i kuvala pekmez za zimu. Okej, možda ovo nije zapisivala u svoj sveže kupljeni planer, ali to je samo zato što je kroz čitav proces prošla tridesetak do pedesetak puta.

Zato i mi trideset dana planiramo planove – da bi nam to prešlo u naviku i postalo druga priroda. Kada sam osmišljavala planove za ovu godinu, u teoriji sam znala sve, ali to je bio prvi put da stvari radim na ovaj način i stare navike su vrlo brzo pobedile nove. Ni sad ne znam šta se sve našlo na spisku za ovu godinu. Ipak, jedan od ključnih ciljeva mi je nekako uvek bio pred očima i taj cilj je ostvaren. Odnosno, ostvaren je jedan njegov deo, a drugi će biti ostvaren u narednim danima, formalnosti su u pitanju. Reći ću vam šta je po sredi kad sve obavimo. I veliko je, a i nije veliko.

To da vam je pred očima i da mu se svaki dan posvećujete – to je način da ostvarite neki cilj. Samo, nekako tog 1.1. uvek nalupetamo i bitne i nebitne gluposti i izgubimo se u moru istih. Hajde da sledeće godine stvari uradimo drugačije. Da koooonačno ostvarimo ono što iz godine u godine stavljamo na spisak. „Finish what you start“ iliti „Završi započeto“ reći će nam draga Terri  ( ne zamerite mi što je ovoliko spominjem, jednostavno sam ovih dana fokusirana na nju, budući da čitam i slušam njene misli).

Dakle, sedi lepo svaki dan probaj da osmisliš svojih deset ciljeva, ne osvrći se na ono što si prethodnog dana zapisala, ono što ti je važno nećeš zaboraviti.

cannon-1031352_1920

Ph credit: pixabay.com

 

TOP 3

A kada prođe desetak dana, videćeš da ne možeš da napišeš deset ciljeva. Jednostavno, mozak tako funkcioniše, što se više nečim baviš, on se sve više fokusira. Mozak na to ovako gleda: „Oho, vidi, vidi, ova se svaki dan bavi ovim listama, izgleda da joj je to važno, sad ću da joj pomognem i još malo pojednostavnim stvari.“ (da, ja uvek zamišljam da je moj mozak neki sedi starkelja, dobre duše, kao Deda Mraz 🙂 )

Možda ne baš na tri, ali suziće se tvoja lista na daleko manje ciljeva od deset. Ako se to ne desi, onda lepo tridesetog dana sedi i porazmisli koja bi tri cilja odabrala kao ključna za sledeću godinu. I posvetiti im se, ostale zaboravi. Barem dok ne uhvatiš zalet u ova tri ključna.

 

TOP 5

I već danas uradi nešto korisno za sebe. Pred spavanje napravi spisak od 5 stvari koje želiš da uradiš sutra. Obavezno pred spavanje, da ne moraš da „lupaš“ glavu čim se probudiš. Čovek koji tačno zna šta treba sutra da uradi je čovek koji mirno spava. Dobro, ne baš svaki čovek, ali razumete šta htedoh reći.

I nemoj da čekaš sutra niti 1.1. da bi se posvetila svojim ključnim ciljevima. Uradi nešto za njih već danas. Ako ništa drugo, osmisli ih 😉

Sonja

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.