Šta sve možeš za mesec dana?

Umesto Hello December sličice, šaljem vam ovaj tekstić kao pozdrav. Evo nas, dakle, na početku poslednjeg meseca u godini. Za vas ne znam, ali za sebe znam – ja ovaj dvanaesti potrošim da porazmislim o prethodnih jedanaest. No, ima vremena za razmišljanje o godini koja je pri kraju, ali ima i taman dovoljno vremena da konačno osmislimo godinu koja je pred nama.

Ranije sam znala da noć pred Novu Godinu sednem i porazmislim o sledećoj, poslednjih godina to razmišljanje ostavim za početak januara, a ove godine već uveliko planiram sledeću. Razlog za to je predivna knjižica Terri Savelle Foy, čiji sam odnedavno vlasnik (vlasnik knjige, ne Terrike).

Reč je o knjižici obećavajućeg naslova „Dream it. Pin it. Live it.“. Vidite, život je jedna mnogo čudna stvarčica. Da mi je pre deset godina rekao da ću naručivati knjige protestantske sveštenice iz Teksasa, koja btw ima bar dvadeset lejera maskare i isto toliko umetaka plave kose, zavalila bih mu šamarčinu i polila ga ‘ladnom vodom. Ali, kao što rekoh život je jedna čudna stvar. Ovih dana čudnovatost života otkrivam na razne načine, ali ostaviću ih za neki drugi tekst.

U ovom, želim sa vama da podelim jedan izuzetno koristan i jednostavan savet iz gorespomenute knjige. Uzgred budi rečeno, da mi je neko pre deset godina rekao da ću deliti savete guruovskog tipa o unapređenju kvaliteta života, ni taj ne bi prošao bez šamarčine. Znam da se vi što me poznajete verovatno cepate od smeha zamišljajući mene kako nekome pokušavam da lupim šamar, ali moram vam nekako dočarati dramatičnost ovog mog pohoda u vode motivacionog savetodavanja. Sa izmišljanjem reči, na primer, nikada nisam imala problem, pa se tako već dvadeset i kusur godina u našoj kući daljinski upravljač zove pregledač (Hello, zar ne služi da u nedogled pregledate kanale vašeg televizora?! Ničim vi tu ne upravljate.) I nije kao da sam svojevoljno ovaj put odabrala za mene, više me je on odabrao za sebe i vas, tako vam je to sa životnim pozivima, uglavnom vas oni pozovu (baš onda kad nemate pojma kako se zovete).

Terri pratim već neko vreme na njenom Youtube kanalu i veoma sam joj zahvalna jer me je inspirisala da se dovedem u red i budem ono što jesam. I baš kao što Terri ponosno nosi svoje veštačke trepavice, fejk ten i prebujnu plavu kosu, tako i ja radosno nosim svoju poluobrijanu glavu i starke, odnosno martinke. Zima je, dabome. Nas dve, toliko različite, a ipak sposobne da se savršeno razumemo. Zašto? Zato što imamo isti cilj – da sopstveni i život drugih ljudi učinimo za nijansu boljim. S tim da sam, naravno, veoma svesna da niti ona mojim niti ja vašim životom mogu upravljati, pa je svakako sve ono što postignete samo vaša zasluga. Posebno ono što vam se ne sviđa, ah, koliko mi je samo bilo teško da naučim ovu životnu lekciju. Terri bi na ovo rekla da je donekle to i vražja zasluga, i nisam sigurna da bih baš u potpunosti mogla da joj pritvrečim. No, ostavimo kule i vragove na momenat sa strane.

dream-it

Decembar je. Još malo pa će kraj kalendarske godine. Za razliku od prethodnih, ovu mogu nazvati veoma uspešnom, nisam zacrtala mnogo toga, ali sam skoro sve uspela da ostvarim, spolja gledano i neke nemoguće stvari. Ali, imam još mesec dana, a kada se zaista potrudiš možeš svašta za mesec dana.

Iznutra gledano, promenila se samo jedna stvar, a to je način na koji se fokusiram. Naučila sam da postavljam zdrave i ostvarive ciljeve, koji su u skladu sa nečim što prepoznajem kao svoju višu svrhu i smisao. Knjiga „Dream it. Pin it. Live it.“ došla je baš kao šlag na tortu. I otvorila mi je potpuno novo poglavlje, a jedan savet iz ove knjige želim da podelim sa vama.

Imate mesec dana do sledeće godine. Iskoristite ih pametno. Evo i kako:

Danas odgovori na pitanje: GDE VIDIŠ SEBE ZA PET GODINA?

Zamisli da je prvi decembar 2022. Gde živiš? Sa kim? Čime se baviš? Kako živiš? Čemu si doprineo u svojoj lokalnoj zajednici, čemu u svetu? Potroši sat vremena danas i otkrij šta se dešava u sledećih pet godina tvog života? Hoćeš li i dalje biti u istom mestu, na istom radnom mestu, sa jednim ispitom do kraja? Vidi, ne radi se o tome šta ja mislim o tome, već o tome šta ti misliš i želiš. Mi smo zaboravili da planiramo život, živimo od danas do sutra, od plate do plate, od jeseni do zime, proleća i leta. Imaš mesec dana da osmisliš sledeću godinu, potroši ih da očistiš sopstvene „želje“ od tuđih očekivanja.

A zatim sledećih 30 dana, svaki dan, sedi i napiši spisak svojih 10 ključnih ciljeva za 2017. godinu

Hoćeš da ti kažem u čemu je fora uspeha? U posvećenosti. Svako ko je nešto veliko uradio u životu i svetu, bilo da je od temelja do krova kuću sagradio, doktorirao, spasao život hiljadama ljudi, napisao knjigu, zasadio baštu, bilo šta, svako takav je uspeo jer je bio posvećen. Nije pametniji od tebe, nije obrazovaniji od tebe (dobro možda jeste, ali nije zbog toga uspešniji), nije ni lepši ni bogatiji, već verovatno za nijansu iporniji, istrajniji i posvećeniji.

Ne krije se uspeh u prosvećenosti, već u posvećenosti.

Svaki dan, ne nužno ceo dan, ali svaki dan. Pa eto, za početak, posveti se tome da dobrano razmisliš o tome šta ti je bitno i čemu želiš da se posvetiš sledeće godine.

Naravno, potrudi se da ti ciljevi budu „pametni“ (eng.-S.M.A.R.T.). Neka budu veoma specifični, napisani u sadašnjem vremenu, afirmativni, realni i merljivi. U sledećem tekstu ću ti malo detaljnije objasniti tu S.M.A.R.T. tehniku izražavanja ciljeva, za sada se samo posveti tome da svaki dan sedneš i napišeš svojih deset prioriteta za 2017. I važno je da ne proveravaš šta si prethodnog dana napisao kao svoje prioritetne ciljeve, tako ćeš izbeći da se fokusiraš na ispunjavanje tuđih očekivanja.

Ja sam već stigla do petnaestog dana. I ovom Terrikinom izazovu dodajem i jedan za sebe – baš me zanima šta sve mogu za ovih mesec dana još da uradim.

A ti?
Sonja

 

Advertisements

5 thoughts on “Šta sve možeš za mesec dana?

  1. jelena kaže:

    Cekaj, prvo da razjasnim- svaki dan pises drugacije ciljeve? Odnosno ne trudis se da budu isti?

    Bilo kako bilo, sve mi ovo zvuci zastrasujuce a to mi je signal da je to upravo ono sto treba da uradim.

    • iamsonja kaže:

      Pa… Treba da se trudiš da budu isti, ali videćeš da ne možeš da se setiš svih deset od prethodnog dana. Samo napred, a ja ću se potruditi da još malo razjasnim u narednim tekstovima

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.