O životu i čudima

U Deda Mraza nikad nisam verovala. Možda zato što smo živeli u jednom stanu bez dimnjaka, a možda i zato što sam bila baš pametna kad sam bila mala. Ali u uskršnje zečeve… I dan danas verujem.

Godinama smo išli kod Miće i Slađe na vikendicu, tamo negde kod Carske bare. Mića i Slađa nisu imali svoje dete, ali su za decu uvek imali vremena i strpljenja. Sećam se jednog uskršnjeg jutra, čim smo stigli kod njih, Mića me je uzeo za ruku i polako, polako smo se šunjali da pronađemo u travi šta mi je zeka doneo. I tako, dok smo polako, polako hodali po travi, moj pogled dečiji susreo se za pogledom zečijim. Ja sam zaista, istinski verovala da meni zeke donose jaja. I nisam mogla da ukapiram ni kako. Uskršnje jutro je uvek donosilo neko uskršnje čudo, nema veze što su svi bili članovi Saveza komunista.

Beskrajno sam zahvalna svojim roditeljima i još nekim članovima moje bliže i dalje familije, što su me uvek i svugde vodili sa sobom i što su mi priređivali ta neka mala čuda.

Razumem ja da se zec niotkuda pojavio zbog šargarepe i kupusa, ali nije u tome poenta. Nisam nikada uspevala da do kraja razumem ljude kojima je sve jasno i koji nekako sve umeju/moraju da objasne. Ja i sad ponekad buljim u TV ekran i pokušavam da shvatim kako elektromagnetni signal postaje slika u boji. Još češće buljim u nebo i ne kontam kako, čemu i zašto služi ovaj naš Univerzum. Ništa manje mi nisu čudne neke druge, obične stvari. Ali zato sa čudima nemam problem. Potpuno mi je jasno da velikom vatrom možeš prizvati kišu, valjda zato uvek i pada za Prvi maj.

I eto, nemam šta drugo da vam kažem osim da u čuda verujete i da tu veru u čuda usadite u decu. Ne kroz opijum za narod, niti zarad očekivanja da će vaše dete postati čudo od deteta, već na jedan jednostavan, životni način i zarad čiste radosti.

I tako dok promatram čudo života i čekam da se život desi, dođoh do jednog potpuno novog uvida, koji ću vam sad samo kratko „nabaciti“, a uskoro i detaljno opisati, nadam se. Naime, jednom verniku u čuda kao što sam ja često se može desiti da od ovih što sve znaju ne dobije baš najbolja objašnjenja, pa onda mora da kopa još malo dublje. I tako sam kopala po sebi i drugima ovih dana i iskopala jedno malo blago, koje se može sabrati u ovu rečenicu: Umesto da pokušavaš da manifestuješ život koji priželjkuješ, živi ovaj prelepi život koji već imaš. Okej, znam da sam rekla da sam bila baš pametna kad sam bila mala, ali pre nego što počnete da sumnjate da se ta pamet negde usput izgubila, čitajte još malo.

Znam da vam često pišem o planiranju, o snovima i željama i da smatram da oni imaju veliku vrednost u životu pojedinaca i zajednice. Pa kako sad zagovaram „bataljivanje“ planiranja i stremljenja ka ostvarivanju tih planova? Jer tako ispada: ko šiša neki bolji život, poenta je da naučiš da uživaš u ovom koji već živiš (makar bio i najveće s*anje, shvatiće pogrešno neko). I jeste, baš to je poenta. Jer nema boljeg života osim ovog koji trenutno živiš. I sve dok ne naučiš da obožavaš baš ovaj život koji živiš, nećeš stići u taj bolji koji priželjkuješ. Zato sedi danas i prebroj sva ona čuda koja su ti se već dogodila, oseti zahvalnost za sve što imaš, a imaš dovoljno i da podeliš sa drugima, jer svako jedno može se podeliti makar na dva. I već je to čudo, ne moraš uopšte da jednim hlebom nahraniš pet hiljada, dovoljno je da ono što imaš podeliš na dva, tri, sa drugima, znanima i neznanima. I to je možda i najveće čudo života, kad kreneš da deliš sa drugima, onda se i to tvoje umnožava. Znam da ima i vas kojima je sve ovo „dva zeca, tri zeca“, ali to je samo zato što niste nikad videli uskršnjeg zeku :p

jaja_u_travi

Danas imam previše godina da bi me nešto dočekalo u travi, ali mi se učini da zeku ponekad vidim, ne samo uskršnjim jutrima, nego i inače. Jbg, kad se s čudima srodiš tako mali, onda u čuda veruješ i kad porasteš.

Začuđena,
Sonja

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.