Into the Wild // Wild

Ne znam šta me je to ovih dana u’vatilo, ali samo bih putovala. No, ne po svetu nego po Banatu i banatskoj prirodi. Mada, ovaj naš Banat ko ceo svet. Danas je izbor pao na Titel, koji, još od onomad kad je Boškić Ćvarkova zveknuo po glavi, zovemo Tit’l.

Život u srednjem Banatu ume da bude baš zabavan. Misliš nema nigde ništa, a onda zađeš iza dva ćoška i iznenadiš se. Tokom nedelje, barem ja, jurim iz jednog bantskog grada u drugi, iz jedne škole u drugu, iz sebe u svet i, uglavnom, nazad. Zato, kada dođe vikend, odremam koji sat duže, spakujem fotoaparat i s Pajom pravac u prirodu, na odmor i preporod, dok ne padne prvi sneg.

Susret moje dve omiljene reke, Begeja i Tise.

Susret moje dve omiljene reke, Begeja i Tise.

Nemam ja ništa protiv civilizacije, obožavam njene savremene tekovine, internet i pametne uređaje, ali da ne bih i ovo malo pameti izgubila trudim se da se povežem sa prirodom. Odlazak u Titel ima i neke druge simbolike, jedan deo familije mi je iz tijeh predela, baš negde između Begeja i Tise. Zato, kada se nađem blizu ušća imam utisak kao da se ponovo spajam sa samom sobom, a sličan osećaj imam i na jednom platou na Kalemegdanu. Valjda zbog stalnih cepanja na ovom Balkanu svi težimo tim tačkama na kojima se različitosti susreću i spajaju.

Sa druge strane, ovde gde je sve ravno, breg nam dođe kao planina, a Tisa i Begej kao more. Doduše, najveće more nam je Peskara, ali tek je to priča za sebe.

S jeseni je i rosa sveža u podne

S jeseni je rosa sveža i u podne

To da ja volim detalje nije nikakva tajna, ali nekad se baš iznenadim koliko priroda ume da vodi računa o njima. Koliko dlačica, zglobova i antena stane na jednu običnu bubu, ili koliko kapljica rose stane na jednu paukovu mrežu… U suštini, nemam mnogo šta ni da vam kažem. Valjda mi ništa ne začepi usta i ne otčepi um kao zelenilo, žutilo i crvenilo jeseni i tek-tek tekuća voda.

 

Lepota je u oku posmatrača

Lepota je u oku posmatrača

U prirodi je sve u redu, ali ništa nije savršeno.

U prirodi je sve u redu, ali ništa nije savršeno, pa ni redovi u paukovoj mreži. 

Banatska ajkula

Banatska bela zrikava ajkula, a možda i neka delimično pojedena gljiva, pitanje je…

Predstavnik specijalnih jednica vilinskog vazduhoplovnog odreda

Pripadnik specijalnih jedinica vilinskog vazduhoplovnog odreda

Mi u Banatu volimo da verujemo da je jedino valjalo ono što je uradila Marija Terezija. A manje-više mislimo da je sve što postoji u Banatu njenih ruku delo.

Mi u Banatu volimo da verujemo da je jedino valjalo ono što je uradila Marija Terezija, a manje-više mislimo da je sve što postoji u Banatu njenih ruku delo. Posebno obala Begeja. Betonska.

No, da ne bude da smo baš totalni ludaci, neke obale su zaista iz perioda kada je Banat bio pod matronatom Marije Terezije

No, da ne bude da smo baš totalni ludaci, neke obale su zaista iz perioda kada je Banat bio pod matronatom Marije Terezije, a neki mostovi su projektovani u Ajfelovom arhitektonskom birou. Ko nam je kriv što smo mostove rušili…

Za ovo nedeljno veče toplo vam preporučujem dva filma: Into the Wild i Wild. Dva filma, dva pola, dve poruke, jedna priroda.

Kako vi provodite vikende? Gde ovih dana putujete i kako održavate red i mir u umu? Potrudiću se da vam za ponedeljkovo jutro napišem i neki inspirativni, radno-nedeljni tekst  😉

Blago pospana
Sonja

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.