Usudite se da putujete ilegalno, bez obzira na ograde

Omnia mea mecum porto i sasvim pristojno živim u sopstvenom svetu. Samo što i ja, baš kao i Mađari, Hrvati i ostali tu i tamo podignem neku zaštitnu ogradu, čisto da ne bih ilegalno zalutala u izvesne delove sebe. Nije to nehumano, to je prosto stabilnosti radi. No, baš kao i ograde na državnim granicama, tako i one unutar nas samih ne mogu dugo da traju. I poput pravog imigranta, zađoh ilegalno u sebe ovih dana, baš tamo gde se ne sme. Svesno, hrabro i spremna da zaradim i koji žulj i da me prvim vozom um deportuje iz srca i obratno.

S vremena na vreme iznova izmislim sebe, nekim manje ili više invazivnim metodama pokušavam da preporodim sopstveno biće i jednostavno postanem bolji ljud, sebi i drugima. Nije to nešto što dolazi spolja, već istinska potreba koja dolazi iznutra i nije to toliko beg od sveta, koliko je hitanje u sebe. To je odluka da se na neko vreme povučem iz nečega što bi se moglo nazvati realnim svetom. Ono što obično usledi nakon tih mojih perioda istraživačkog bega u sebe jeste jedan daleko kvalitetniji život i daleko iskrenija socijalizacija, daleko jasnija vizija i mnogo dublja zahvalnost prema životu i svim njegovim manifestacijama.

 

To izmišljanje novoga sebe nije nikakva izmišljotina, a sve mi se više čini da u životu imaš samo dve opcije: ili da budeš nešto što nisi, ili da iznova i iznova izmišljaš sebe. Taj pokušaj da ostaneš isti, čist, zaludan je i osuđen na propast.

Koliko god se naivnim činilo, onaj moj dvadeset i jedan tekst me je zaista promenio. Istinski. Uradila sam svašta do sada u životu, gomilu gluposti i dosta toga dobrog, možda i po nešto veliko, ali nikada nisam uspela da istrajem u nečemu, toliko dosledna. I ubrzo nakon te serije tekstova dogodile su se radionice, koje ću držati sve do kraja kalendarske godine, možda vikend, dva, manje. I to je neka doslednost, verujem da će tako i biti.

Ali, ako mi išta fali ovih dana to je svakodnevno pisanje. Dnevno provedem dva sata u kolima (hej, ja za volanom, tek je to doživljaj) i osim što slušam moju novootkrivenu pastorku Terri i pratim njene disciplinske mere, pričam sa vama i to o raznim temama, u nadi da ih neću zaboraviti i da ću ih svakako jednom staviti na papir. Ipak, ne bih mogla da se obavežem na redovno pisanje ovih dana, jer ovi dani su mi blago haotični. Haotično blagi, bolje rekla bih, jer smirena sam, ali nikad ne znam kakva će mi nova obaveza iskočiti iza ugla. Nakon predugog perioda bez njih, zaista im se radujem! Obavezama, ne uglovima 😉

Ovaj tekst sam započela još onomad kad su Mađari podigli prvu ogradu i napisala prva dva pasusa. Ne sećam se šta je trebala biti tada poruka ovog teksta, ali sada je definitivno to: putujte u sebe i ako nemate dozvolu! I ako vas je strah, ako ste već hiljadu puta putovali u sebe pa zalutali, ipak putujte! Putujte u sebe dok putujete na posao, putujte u sebe dok razgovarate sa drugima. Putujte i u druge, neće vam se ništa strašno dogoditi ako doprete u drugo ljudsko biće. Verujte mi, neće vam se ništa loše dogoditi ako drugo ljudsko biće zađe u delove vas u koje ni sami ne zalazite. Nekad vam baš to može spasiti život. Ili zub.Jeste, postoje i ovakvi i onakvi ljudi, ali podizanje ograda nije nikakav epohalni poduhvat, to može svaka budala. I vidim da se ograde još uvek dižu, a onda i ja iz inata još uvek putujem kroz sebe.

Kulture, nacije i ideje su se oduvek mešale. Da nije tako, ni mene ne bi bilo. A, eto, ispala sam dobro, čini mi se. Suočena sa podeljenim poreklom, naučila sam da volim i sebe i druge. Možda zato što sam prečesto bila suočena sa drugima, možda zato vapim za konstantnim suočavanjem sa sobom. Ponekad, začudi to ljude koji me poznaju. Ili bolje rečeno ne poznaju. Umem da se ne javim, da ćutim, da ne odgovaram. Da ne izlazim iz kuće danima. Sjajno je biti čovek, sjajno je biti sa ljudima, ali ponekad je neophodno biti sam sa sobom. Od svega najsjajnija su putovanja, u sebe ili oko sebe, svejedno. Dobro, i ljubav je bitna, ali to je posve druga tema.

 

Viszontlátásra!
Zsófia
❤ 

 

Advertisements

2 thoughts on “Usudite se da putujete ilegalno, bez obzira na ograde

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.