Šta je uopšte Sofia Movens, a i čemu to služi??!?

Iako čitav Sofia Movens koncept postoji već više od godinu dana, mislim da mu se tek ovih nazire početak. To vam je nešto nalik onoj kosmičkoj čorbi u kojoj se sve kuvalo dok nije nastao život. Tako se i ovaj koncept kuvao dok se nije skuvao u ono što je danas.

A šta je uopšte Sofia Movens?

Da bismo shvatili šta je, moramo se podsetiti kako je sve počelo… Ne moramo, ali valjalo bi… Pre hiljadu godinu ja sam došla na ideju da bih mogla nešto i raditi, kad već posla nema. Doduše, ja sam tad već uveliko radila na razvoju mog malog biznisa, ali to je mi je, eto, bilo da zaradim neke novce, izlečim dušu i nahranim telo (nahranim indirektno, nisam srećom čak ni daleki rođak Big Mazija pa da jedem nakit, nedajbože). Ovaj put sam htela nešto što će mi tu ozdravljenju dušu uposliti i što će biti u vezi sa mojom strukom. Šta da vam kažem, nije lako biti filozof, posebno ne u Srbiji, ali ne zato što deca nisu čula za Parmenida, Pandoru i bitak ih interesuje kao lanjski sneg, već zato što si kao filozof stalno u zavadi sa samim sobom, a posebno sa filozofijom i njenom tradicijom. A kada smo već kod dece, one koju je pre neki dan (prošla je i koja nedelja, možda i mesec od tad) u jednom tekstu prozvao jedan nefilozof, moram da im se zahvalim, jer su me tokom poslednjih godina pre svega pomirila sa mnom, sa filozofijom, a posebno sa tradicijom filozofije. A kako je sudbina htela, tako ja ovih dana ponovo predajem nekoj deci, da ne kažem ljudima. Jer na našim prostorima čovek postaneš tek sa trideset, iz iskustva vam to govorim.

I tako, hoteći da se izmaknem iz te uloge nezaposlenog filozofa, počeh polako da osmišljavam koncept Sofia Movens. Kad smo već kod uloga, uđoh tada i u svet kreativnog dramskog procesa i njegove implementacije u nastavi i vannastavnim aktivnostima. I tako nastade prvi tekst na blogu Sve je povezano.

Pedesetak tekstova kasnije, postali smo nešto drugo i moj blog i ja. Zajedno smo se skuvali u jednu zdravu i pikantnu čorbu u kojoj ima svega i svačega, ali je sve vrlo autentično i nekako nalik na mene lično, istovremeno i daleko veće od mene lično, jer ste tu vi koji ovo čitate i komentarišete. Ovaj tekst koji sada čitate, počela sam da pišem pre možda dva meseca, ali su se u međuvremenu dogodili tekstići iz serijala 21. I ako sam išta shvatila za ovo vreme, shvatila sam sledeće: stvari su povezane, ne dešavaju se slučajno, već je sve to nekako uređeno. Ali, oh, kakvo veliko ALI: naša uloga u svemu tome je neizmerno velika… Da, sve je povezano i sve je uređeno, ali sve toliko zavisi od nas… Ako smo spremni da cele sebe damo, desiće se i dugo priželjkivana čuda. Čuda su to tek spolja gledano, iznutra nema čuđenja, samo prepoznajemo sledeće logične korake. Ništa se ne dešava samo od sebe, moraš da se daš, ali kad se daš, kad se istinski daš, onda se stvari urede tako da tebi, koji si se u potpunosti dao, sve postane lako. Stigosmo u polje poezije, i to one rimujuće, do koje ja retko stignem. Vratimo se zato pitanju iz naslova.

Odgovor na to pitanje „Šta je Sofia Movens?“ mi je jednako teško dati kao i odgovor na pitanje „Ko sam ja?“. Verujte mi, i za jednim i za drugim odgovorom bez lažne patetike tragam na dnevnoj bazi, pokušavajući da ostanem smirena na nervnoj. Nekad me baš frustrira što ne mogu u dve rečenice da objasnim šta je to Sofia Movens, nego moram ceo tekst da napišem na tu temu. I opet mi ne pođe za rukom da koncept objasnim u potpunosti…

Često znam da zvirnem u onaj odeljak „O nama“ jer kako blog raste tako imam utisak da sam odlutala od tog prvobitnog objašnjenja. Ipak, svaki put se iznenadim koliko je sve i dalje isto, ali se sve zapravo i promenilo… Ono što je sigurno je da je Sofia Movens jedna radost, istinska radost i kreativnost, i radoznalost i smirenost, i jednostavnost i autentičnost.

Do samog imena Sofia Movens stigoh zahvaljujući mojoj dragoj filozofkinji Nori, a ono „mudrost koja pokreće“ se javilo samo, kao dobra definicija onog što Sofia Movens jeste. Ipak, danas mi se to „mudrost koja pokreće“ čini malo i pretenciozno. Ja ću za sebe retko kad reći da sam filozof, skoro nikada. Još ređe ću se potpisati kao Master profesor filozofije, osim ako je to zaista primereno ili formalno zahtevano, ali poslednje što želim je da se samoproglasim za mudraca. Nadam se da ste shvatili već da ja uopšte ne mislim da o bilo čemu znam više ili bolje od bilo koga drugog. To „mudrost koja pokreće“ je trebalo da se odnosi na jednu univerzalnu mudrost koja nas sve zajedno pokreće, na različite načine. Nije svrha ovog bloga da vas prosvetli, nipošto. Svako zna svoju istinu i prepoznaje sopstvenu svetlost i sopstvenu stvarnost. Ali svrha ovog bloga krije se u tom „mudrost koja pokreće“, delimično…

Svrha ovog bloga je da vas pokrene! Jednom običnošću, podsećanjem na radost i na one najjednostavnije i svima pristupačne stvari. Ja ne mogu da uđem u vaš dom, kuhinju, spavaću sobu, biblioteku, garažu niti kupatilo sa željom da vas pokrenem, ali mogu da vam pišem o svemu što znam i da vam celu sebe dam kroz tekstove i sličice i kojekave skororecepte. Ja ne želim da vas savetujem, ja samo želim da vam pokažem kako nešto može da se dogodi ili uradi i kad svi kažu da ne može. Ili kad sam sebe ubediš da ne može. Volela bih da vam u budućnosti pokažem načine na koje neki ljudi obožavaju svoje poslove, gradove, prijatelje i ne-prijatelje, i tuđe poslove i tuđe gradove, i još više sela i zaseoke. I kako se mudrost zaista krije u svemu, i možda malo pretenciozno – ipak želim da u svima nama probudim tu davno za(s)palu ljubav prema mudrosti i da samoj filozofiji vratim tu emociju naklonjenosti.

I za kraj, koji je uvek ujedno i početak, želim samo da vam kažem da se i moja želja iz onog teksta „Sve je povezano“, želja da povežem filozofiju i kreativni dramski proces, polako ali sigurno ostvaruje i od jeseni ćete imati priliku da u Zrenjaninu, a možda i u nekim drugim gradovima pohađate Sofia Movens radionice, koje sam tokom ovog leta pažljivo i predano osmišljavala. Tokom ovog septembra ću vam detaljnije objasniti kako će izgledati te radionice, a već predstojećeg vikenda ćete imati priliku da prisustvujete jednom pravom malom festivalu kreativnosti i radosti, gde ćemo rame uz rame stajati Sonja Ljubotina i ja, ona sa svojim Dramaštarijama za decu, a ja sa svojim Sofia Movens radionicama za odrasle uz mnogo drugih kreativaca i sjajnih ljudi. Nit između publike i kreatora programa biće sasvim tanka, gotovo nevidljiva i nepostojeća jer ćete glavnu reč imati baš vi, ukoliko se pojavite na ovom festivalu kreativnosti koji smo simpatično nazvale „Baguž“. Prenosimo dobre vibracije uživo u zrenjaninskom naselju Bagljaš, u nedelju 13. septembra, najverovatnije od 17h. Očekujemo lepo vreme i vas!

Šta li je tek Baguž?? :)

Šta li je tek Baguž?? 🙂

Beskrajno hvala mudrosti koja nas sve pokreće
Sonja

Advertisements

2 thoughts on “Šta je uopšte Sofia Movens, a i čemu to služi??!?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.