21: #17 Organizacija i samoupravljanje

Ni meni nije jasno odakle vadim ove socijalističke termine, pa im još dajem i neko post-komunističko značenje. Kako god, raditi se mora, zato bez mnogo odlaganja polazimo put današnje teme.

A danas na meniju – organizacija. Ukoliko ste pročitali tekst na temu upravljanja vremenom, znate da sam vam spomenula ovaj tekst. Organizacija u svakodnevnom životu je sjajna stvar, ali često možemo zapasti u prokrastiniranje pa više vremena provesti organizujući neku aktivnost, nego li je sprovoditi.

Ipak, bolje je biti organizovan, nego ne, i to iz više razloga. Prvo da vidimo šta taj termin organizacija podrazumeva… U značenju u kojem ga ja ovde koristim, organizacija je svaki oblik planskog pripremanja neke aktivnosti ili događaja. Štoćereći da organizacija uvek prethodi nekoj aktivnosti. Primera radi, ja sam ovih dvadesetak tema pripremila unapred, prvo sam ih nažvrljala onako kako su mi padale na pamet, a onda ih poređala tako da nekim smislom prate jedna drugu. Same tekstiće nisam unapred osmislila u celosti, ali sam donekle znala o čemu ću pisati u svakome od njih. Mislim da se u tom krije jedan od osnovnih razloga zbog kojih istrajavam već 17 dana.

Kada posmatram prostor oko sebe, postoje oblasti u prostoru u kojima nikada nije haos. Samo zato što su odlično organizovane. U ostalim delovima prostora još uvek tragam za tim skoroidealnim modusom. I sa stvarima duše je slično. Tamo gde smo stvari postavili na svoje mesto nema nereda, nema razloga za nered. Tamo gde nismo, tragamo za rešenjima i boljem načinu postavljanja stvari, ili postavljanja sebe u svetu.

Davnih dana sam se naučila da unapred pripremim plan aktivnosti. Nekada je taj plan više, nekada manje uredan, ali uglavnom postoji i to na papiru. Ne znam kakva, ali neka veza između papira i čoveka postoji. Valjda nam se pisanje urezalo duboko u genetski kod vrste, pa smo postali bića koja zapisuju. U svakom slučaju, velika je razlika u produktivnosti ukoliko planove zapišem, u odnosu na one dane kada ih isključivo držim u glavi. Više se ne sećam u kojem tekstu, ali mislim da sam vam pisala o tome da je čovek rasterećeniji kada stvari zapisuje. Za mene je zapisivanje u raznorazne teftere način na koji živim, i kada povremeno od toga odustanem, pad produktivnosti je osetan. Opet, umem da preteram, pa da imam i nekih šest, sedam različitih sveščica u kojima sve kao nešto zapisujem, te se na kraju u svemu tome malkice i izgubim. Mera, to je ključ.

Bez ovih stvarčica ja ne mogu da zamislim dan, i one su mi glavno oruđe uz pomoć kojeg beležim svoj plan.

Bez ovih stvarčica ja ne mogu da zamislim dan, i one su mi glavno oruđe uz pomoć kojeg beležim svoj plan.

U tome se krije i osnovni ključ organizacije, ukoliko sebi postavite previsoke standarde, biće vam teško da ih ostvarite pa ćete konstantno biti razočarani. Poenta je da nađete jednostavno, ali efikasno rešenje.

Primera radi, ja nisam od onih koji vole da vežbaju u zatvorenim prostorima, posebno sa drugim ljudima, a često mi je zamorno da vežbam samoinicijativno kod kuće (čitaj-lenja sam), moja fizička aktivnost se svodi na šetnje i biciklističke vožnje. I onih dana kada ne vežbam u klasičnom smislu, ja sam ipak aktivna, zujim tamo-vamo i osećam se dobro. Da, težim tome da vežbam svaki dan, ali ne očajavam kada se to ne desi. Dopumpam gume i napravim koji đir. A ako mi se baš ne da da bilo šta uradim, onda pred spavanje odradim koji mentalni trening 😀

Kada sprovedete u delo sve ono što je u svim prethodnim tekstićima zapisano, počinjete da funkcionišete kao švajcarski sat, i u svoju dnevnu rutinu uspete da strpate sve ono što biste inače razvukli na nedelju dana. Barem je to slučaj kod mene. I iako objektivno uradim daleko više u toku jednog dana, nego što sam to ranije radila, ipak nemam onaj zamorni osećaj hiperaktivnosti, koja je crpitelj enrgije broj jedan. Dobar i razrađen plan, rasterećen prostor, emotivni i onaj u kojem provodimo vreme, rasterećena satnica od svih energetskih potrošača, poput odlaganja i ogovaranja, detalji su koji vam mogu promeniti život. Još ako dnevnoj rutini dodate i malo više fizičke aktivnosti i malo više pozitivnih misli, na sjajnom putu ste. Tada vam je sasvim prirodno da znate šta ćete raditi za mesec dana, ponekad i sledeće godine.

Konkretne ideje za organizaciju prostora i vremena najčešće pronalazim na Pinterestu. Tamo zaista postoji pregršt sjajnih ideja, od organizacije prostora do organizacije vremena i života, i najtoplije vam preporučujem da napravite nalog na ovoj društvenoj mreži. Između ostalog tamo sam pronašla i jedan tekstić na temu navika izuzetno produktivnih ljudi, i dvanaesta stavka na spisku je i poruka ovog teksta: pohvalite sebe zbog onog što jeste uradili, umesto da očajavate nad činjenicom da neke druge stvari niste.

Produktivnost se uči, baš kao i organizacija. Tražite rešenja za probleme, ne probleme radi problema. Budite realni u proceni koliko vam za nešto treba vremena. Ja sam mislila da mi za jedan tekst treba oko sat vremena. Ispostavilo se da ponekad provedem i dva, dva i po sata pišući, sređujući fotografije. Znam, to nije baš malo vremena, ali kad razmislim da sam donedavno znala da provedem i duplo više vremena na Fejsu, tek tako, drago mi je što sam jednu naviku zamenila drugom, boljom.

Važno je imati plan i važno je biti organizovan, ali nemojte dozvoliti sebi da vam plan postanite bitniji od života. Zapravo je sjajno ponekad malo odstupiti od planiranog, pa umesto da odete u krevet u 22:00, vi izađite sa prijateljima, ili umesto serije vežbanja odgledajte koju epizodu omiljene serije. Možda nećete biti uspešni kao oni koji se apsolutno drže plana do poslednje stavke, ali ćete biti ležerniji, spontaniji i sasvim sigurno radosni.

I tako, dok se sve više bližimo tekstu broj 21, ja već uveliko osmišljavam sledeći ciklus tekstova,
Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.