21: #14 Reči su moćno oruđe

Često vam spominjem nekakva pogrešna uverenja. Ta uverenja su misli koje smo mi dovoljno puta ponovili da ih već smatramo istinom. Među prvim tekstićima na ovom blogu našao se i tekst na temu narativa, odnosno priča koje pričamo kao neke svoje ustaljene monologe kojima objašnjavamo sopstveni i život uopšte.

To da misli utiču na život potvrđuje i filozofija, i religija, i psihologija. Meni je to nekako jasno kao dan, čovek je biološko, misaono, emotivno i delatno biće i smatram da su svi asprekti života povezani. I fizička stanja, i načini razmišljanja, i interakcija sa drugim ljudima, za mene su te stvari povezane, a intervencijom u jednom polju možemo promeniti nešto i u nekom drugom.

Već nekoliko godina u svom životu primenjujem svesno i namerno usvajanje ispravnijih uverenja od onih koje sam zapatila do sada u životu svome. Dobar deo mojih prijatelja čini isto. Postoji nekoliko načina na koje usvajam nova uverenja, i podeliću ih sa vama.

Pre svega, da bi menjanje pogrešnih uverenja moglo da se dogodi, vi prvo morate saznati koja to pogrešna uverenja imate. Čini mi se da ta uverenja nisu baš duboko zatrpana i da iskrenijim razgovorom sa samima sobom lako možemo doći do njih. Jednostavno znate šta je ono što pogrešno mislite. Vlada epidemija stavova poput „ja to neću umeti“, „ja nisam dovoljno dobra“, „teška su vremena“, „ja sam jednostavno plašljive priorde“, itd. Nema netačnih i tačnih uverenja, jer ako vi mislite da nećete umeti, sasvim je verovatno da nećete ni probati, pa će vaše uverenje biti tačno, iako možda objektivno nije. Zapišite sva ona uverenja za koja ste sigurni da su tačna, a onda ih i proverite. Ako ste baš duboko zaglibili biće vam potrebna pomoć terapeuta, mada vam u ovom slučaju i filozofski savetnici mogu dobro doći, jer su filozofi stručnjaci za postavljanje pitanja, posebno onih „zašto?“ i „da li je to baš potpuno istinito?“

Vodu sam popila, a poruku sa boce proglasila za današnju afirmaciju.

Vodu sam popila, a poruku sa boce proglasila za današnju afirmaciju. Svaki dan je važan i svakim danom možete biti sve bliže ili sve dalje od sebe. Izbor je na vama.

Pa, eto, neka vam to zašto? uvek bude pri pameti, kada sledeći put budete imali malo više vremena na raspolaganju. Sedite i zapišite neku tipičnu priču koju danima vrtite kao nešto čime definišete svoj život ili svoja trenutna stanja, a onda za svaku rečinicu pribavite jedno zašto?. „Ja to neću umeti“ – zapitajte se zašto?. „Zato što se nemam dovoljno iskustva, znanja, hrabrosti“ – zašto? „Zato što nikada nisam ulagala novac u ono što me zanima, niti se usudila da probam“ – zašto? „Zato što su mi uvek svi drugi bitniji i jednostavno nemam poverenja u sebe“ itd…  Kada stignete do osnovnog uzroka imaćete jedan istinski „aha“ momenat. Ako već stignete do toga da su vam svi drugi bitniji i da nemate poverenja u sebe, onda preispitajte istinitost tih tvrdnji. Jesu li vam baš uvek svi drugi bitniji ili to koristite kao izgovor da biste izbegli odgovornost? Da li zaista nemate poverenja u sebe, ili time prikrivate duboku nesigurnost? Ako intorspekciji niste skloni, onda bolje pohitajte kod nekog stručnog lica, isplatiće se višestruko. Uložite jednom u sebe.

Iako svoja uverenja možete promeniti tako što ćete jednu tvrdnju zameniti njenom suprotnošću (ja to ne umem – ja to umem), meni se kao daleko efikasnije sredstvo pokazalo to da ispričam jednu novu priču, i tako posredno stignem do toga ja to umem, ja to mogu, itd. Recimo, neka nam je početna tvrdnja „Ja to ne umem.“, onda bi nam menjanje tog uverenja teklo ovako: „Ne mogu da budem baš 100% sigurna da ja to ne umem, kad još uvek nisam ni probala. A s obzirom da nikada do sad nisam tako nešto uradila, sasvim je izvesno da mi neće baš poći za rukom iz prve. I uglavnom sam sposobna i svašta umem, pa postoji mogućnost da ću i u ovome biti sjajna. U svakom slučaju, nisam umela ni da hodam sjajno čim sam prohodala, ali sam vremenom usavršila i to, tako da sam sigurna da se sve može naučiti. U redu je što ne umem, naučiću. Hajde da vidim na kom sam nivou.“ I onda tu novu priču ponavljajte i pobošljavajte dok ne postane sjajna priča koju sa lakoćom i iskrenim uverenjem pričate. Poenta menjanja uverenja jeste promena emotivne atmosfere, nakon čega usledi i promena nepoželjnog oblika ponašanja ili situacije. Naravno, to nije nešto što se uči preko noći, niti nešto što odmah daje rezultate, ali jeste tehnika koja daje rezultate bez izuzetka, ako se pravilno primenjuje.

Da bi bilo koja misao postala objektivno istinita za nas mi moramo biti uvereni u istinost jedne takve tvrdnje i kada ne postoje objektivni dokazi za to. Ako ja kažem „Ja sjajno pišem“, a pritom imam utisak kao da izgovaram gnusnu laž, onda to „Ja sjajno pišem“ ima isti efekat kao „Ja ne umem da pišem“ ili „Sve što napišem je potpuno bezveze.“ Nije poenta u tome šta ćete vi izgovarati, već koliko ste uvereni u ono što izgovarate. Ako je vaše pogrešno uverenje „Ja to ne umem“, možda je bolje da počnete da usvajate  stav „Ja verujem da ću to uskoro umeti“ ili „Ja lako usvajam nova znanja i veštine“, umesto sušte suprotnosti tvrdnji „Ja to umem“ Ipak, i to usvajanje rečenice „Ja to umem“ ima efekta, i nebrojeno mnogo puta mi se desilo da usvojim nekakav novi stav pa da za kratko vreme taj stav za mene postane istinit.

Priča koju sam ja stalno pričala, a koju sam prepoznala kao potpuni promašaj, jer je negativna i drži me u jednom ne baš lepom stanju frustracije, je priča o mojim neuspešnim pokušajima da pronađem posao u struci u proteklih nekoliko godina. Iako je ta priča bila istinita, ta priča nije bila korisna, a uz to je i veoma bolna i, iako su negativna iskustva prošla, to stanje povređenosti sam održavala u životu na apartima. Odlučila sam da promenim priču,  i svaki put kada bi me neko pitao šta radim, gde sam sad, umesto da ispričam mojih deset rečenica, ja bih izgovarala nešto tipa: sjajno sam, pišem moj blog, pripremam radionice, itd. U početku nisam baš bila sjajno, i bilo mi je neprijatno da spomenem blog, radionica nije bilo ni na vidiku, osim u mojoj glavi, ali je ta priča bila daleko bolja od one prethodne (trenutno sam u ogromnom iskušenju da vam ispričam svoju tužnu priču, ali neću! 🙂 )

Danas kada kažem da sam sjajno, da pišem blog i da pripremam radionice to je sve istina. Kao što je istina da se moj nakit prodaje po Evropi i USA-u, kao što je istina da blog čitaju širom sveta (više od 50 zemalja), kao što je istina da sam okružena sjajnim ljudima koji me poštuju i vole i koje ja poštujem i volim, kao što je istina da sam sposobna, uspešna, vredna, kao što je istina da mogu, da umem, da smem. Kao što je istina da svi moji talenti, sposobnosti i umeća dolaze do izražaja i donose radost i novac. Sve ove istine su jednom bile afirmacije i priče koje sam samoj sebi pričala, tektek verujući u njih. A ako sam ja mogla da od uverenja da sam plašljivija od crkvenog miša i nesposobnija od puža golaća mogla da stignem do svih ovih uverenja, možete i vi.

Priča o afirmacijama je tematika koja bi se jedva smestila u jedan podebeo komad literature (da, znam, znam, prasići su debeli, knjige su opširne), a ja vam toplo preporučujem da potražite autore poput Lujze Hej (promena pogrešnih uverenja i afirmacije), Abrahama Hiksa (pričanje novih priča), Lu Marinofa (filozofska praksa), posetite http://thework.com/do-work (4 pitanja kojim možete proveriti istinitost neke tvrdnje i shvatiti na koji način ta tvrdnja utiče na vaš život), youtube.com kanal Pozitivne psihologije, Ratnika svetlosti, Ane Bučević i mnogih drugih. U suštini, ako ste spremni da postavite pitanje, odgovor će doći, a ja sam svakako otvorena za sva pitanja, pa mi slobodno pišite. Lajkujte, šerujte, predlažite.

Preuzmite odgovornost za svoj život, ne ponavljajte priče koje ni čemu ne služe, bilo da ste ih sami izmislili ili naučili od drugih. Neka vaše priče budu ispunjene dobrotom, pravednošću i ljubavlju prema vama samima i prema drugima i neka vam takav bude i život.

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem 😀
Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.