21: #9 Ne možete upravljati svetom, ali…

Kako donekle poznajem čitaoce ovog bloga, znam da niste ego-manijaci u potrazi za manipulativnim metodama i tehnikama kojima možete kontrolisati svoju i tuđu stvarnost. Uz to znam i da ste dovoljno inteligentni da shvatite da svetom baš i ne možete upravljati. Svetom ne možete, ali sobom možete. Ja verujem da mi sami kreiramo sopstvenu stvarnost, ali ne kontrolom niti intervencijom, već menjanjem nas samih, i menjanjem percepcije koju o svetu imamo. A kada promenimo sebe i predstavu sveta, i sam svet se nekim čudom promeni. Ono što se zapravo desi jeste to da se mi samo ušunjamo u neku sjajnu realnost koja je sve vreme bila tu, ali izvan našeg domašaja, najčešće zato što smo svesno i nesvesno sebe izvan takve stvarnosti držali.

Ta promena sebe sprovodi se na raznim nivoima, promenom navika, promenom stavova, promenom okruženja, i o nekim tehnikama koje vam u tome mogu pomoći sam ja već pisala, a vi već čitali. Danas na meniju nam se nalazi upravljanje, ali ne svetom, već vremenom. Kroz ovu tehniku ćemo zajedno proći, jer se ni ja još uvek nisam usudila da iskoristim saznanja  o upravljanju vremenom koja imam, pa da ih praktičnom proverom pretvorim u znanja.

Upravljajte sopstvenim vremenom, a ne drugim ljudima

Upravljajte sopstvenim vremenom, a ne drugim ljudima

Kao ni prethodne teme, ni ova vam nije nepoznata i delimično smo pisali/čitali i o ovome, recimo da i pravilo br. 6 pripada oblasti upravljanja vremenom, kao i planiranje i postavljanje ciljeva. Postoji mnogo tehnika i trikova kojima možemo poboljšati način na koji koristimo svoje vreme, ali se meni čini da je najbolje da se pre svega osvestimo i obavestimo o tome kako koristimo vreme. Možda je ovaj tekst trebao da bude prvi na spisku od ovih dvadeset i kusur, ali u duhu odlaganja stvari, i ovu temu smo odložili, srećom ne na sam kraj, već devet dana kasnije.

Svest da je promena neophodna, prvi je korak promene.

Postoji jedna sjajna i jednostavna tehnika koja će vam pomoći da osvestite načine na koje koristite svoje vreme. Reč je o nekoj vrsti dnevnika, u koji ćete beležiti sve ono što radite u toku jednog dana, i tako sedam dana u nedelji, dok ne stignete do jasne slike kako jedan vaš prosečan dan izgleda. Ova mapa je nešto što je veoma poznato u svetu menadžmenta i strateškog planiranja, i daleko od toga da je nešto što sam ja izmislila. Ne mogu čak ni da vam posvedočim da li je korisno ili ne, ali ću sigurno u narednih nedelju dana revnosno beležiti na šta sve trošim sopstveno vreme. Da i vama i sebi olakšam, osmislila sam jednu tabelu koju možete da preuzmete na sledećem linku: Sofia Movens mapa dana, a možete i sami da osmislite način na koji ćete voditi dnevnik korišćenja vremena, ako vam je to draže.

Samu ideju o upravljanju vremenom sam pronašla u literaturi i na netu, ali nisam se baš na prvi pogled zaljubila u činjenicu da treba da beležim šta je ono što radim u toku dana. Ne zato što radim nešto čega ne želim da budem svesna, nego zato što sam verovala da sam nedisciplinovana osoba, koja će već drugog sata odustati od ideje beleženja… No, kako već 9 dana disciplinovano ustajem ujutru i svakodnevno pišem ove tekstove, uvrstiću hrabro i ovo u svoju dnevnu rutinu, potpuno uverena da će mi poći za rukom da istrajem.

Naravno, postoji tu i jedan jak motiv, a to je činjenica da sam ranije prepoznala da svoje vreme trošim neadekvatno i neproduktivno, često i potpuno nesvesno (pisala sam vam već o višesatnom pregledanju objava na fejsu). Svest da je promena neophodna, prvi je korak promene. Čini mi se da ćete, ukoliko shvatite da svoje vreme neadekvatno koristite, imati jaku želju da nešto i promenite.

Pridružite mi se, odštampajte Sofia Movens mapu dana koju sam vam pripremila, a zatim taj papirić imajte uvek kraj sebe. Tabela je podeljena na dvadeset i četiri sata, a svaki sat na zasebne blokove od po petnaest minuta. Ne morate u minut voditi računa o tome šta radite, ali se potrudite da tabelu popunjavate sistematično i tako da vama bude jasno na šta ste vreme potrošili. Kasnije, pokušajte da uporedite vaše ciljeve i planove i osvestite koliko vremena provodite radeći ono što ste prepoznali kao nešto bitno, a koliko vremena „gubite“. Jedna napomena, kada u prvoj nedelji budete beležili sve ono što u toku jednog dana radite, trudite se da budete objektivni i nezavisni posmatrač, nemojte odmah kinjiti sebe jer, recimo, ispred TV-a provedete tri sata. Samo zapisujte, kao nemi statističar, podatke koje osmotrite, a tek kasnije te rezultate proučite. Dovoljna vam je jedna nedelja, ukoliko je donekle tipična (nemojte ovo raditi dok ste na odmoru, ili u nekoj netipičnoj i stresnoj nedelji) da procenite da li svoje vreme koristite adekvatno, ili zaludno trošite. Ne zaboravite – vreme odmora ima svoju važnost i vrednost.

A ako sam ja sve dobro procenila, za nedelju dana, možda koji dan više, taman kad ovo mapiranje završite, stiže i tekst na temu organizacije, pa ćete čitati o načinima da svoje vreme bolje iskoristite.

Odoh da štampam tabelu i da beležim kako ja to trošim svoje vreme. Zanimljivo je što ja uopšte ne znam koliko mi vremena treba da jedan tekst napišem, sredim i objavim, pa se mapiranju baš radujem. Menjajte se, sjajno je!

Sve zahvalnija, iz dana u dan

Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

Advertisements

One thought on “21: #9 Ne možete upravljati svetom, ali…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.