21: #7 U tekstu broj sedam čitate o pravilu br. 6

Evo me kod teksta broj sedam. Moj proces promene je počeo još 6. jula, pa sam negde na pola puta rešila da vam o svemu tome pišem. Faktički, dvadeset i jedan dan je prošao, mada sam ja isprva nacrtala plan za trideset dana. Sve u svemu, napravio se tu jedan mali haos, a sve se istovremeno dovodi u red.

Iako je ovo, dakle, sedmi tekst, u stvarnom životu je prošlo dovoljno vremena da mogu da vam posvedočim o nekim stvarima koje su se u ovih par nedelja desile, pre nego što vam ispričam šta je to pravilo broj 6.

Prvo, moj izvorni plan se svodio na trideset dana pauze od društvenih mreža, TV-a, čak i obitavanja sa ljudima, čišćenja prostora u kojem obitavam i preispitivanje svega i svačega u i oko mene. No, kako ovo nije prvi put da se ja tako bavim sobom, godinama sam već na putu promene, znala sam da neće proći mnogo i dobre stvari će početi da se dešavaju. Tako je i bilo, pa je i moja promena prošla kroz razne promene.

U prvim danima počele su da stižu izuzetno korisne informacije, ideje, odgvori na raznorazna pitanja. Interakcija sa ljudima je postala sjajna, a čini mi se da sam nekako sve sjajnija bivala i ja. Sećam se nekih ranijih „čišćenja“, nije baš uvek tako lako, niti se stvari odvijaju baš tako brzo, ali za mene je proces uvek bio jednako važan kao i cilj. Neki tragovi anksioznosti su samo isparili, i neke potpuno nove zdrave i neočekivane navike su došle u moj život.

Neću mnogo da se hvalim, ali ja sam zaista promenila ciklus spavanja. Pustiću da prođe još koji dan, ili nedelja pre nego što zvanično priznam da sam neko ko se budi rano i sasvim lako zaspi, ali ću vam reći da se ta stvar uopšte nije nalazila na spisku stvari koje želim da promenim u svom životu. Čini mi se da je promeni na ovom polju prethodilo moje apsolutno prihvatanje načina na koji spavam, i potpuno očišćenje od osećaja krivice što sam se, recimo, probudila u tri popodne. Valjda je jedina stvar koja je taj čudni ciklus spavanja održavala u životu bio moj osećaj krivice i činjenica da se ljudi često šale na račun mog spavanja.

Kad već ustaneš ujutru, onda te čeka ceo dan koji valja nekako ispuniti, a pravilo broj 6. je jedan od najboljih načina da dan ispuniš. Još malo ću da vas držim u neizvesnosti, pa pre nego što vam konačno kažem šta je to pravilo br. 6, reći ću vam kako sam ja stigla do tog pravila, a i do nekih drugih uvida o kojima čitate u ovim tekstićima.

Negde već na početku mog plivanja kroz procese promene, čeprkala sam po jutjubu, u potrazi za dovoljno inspirativnim videom o organizaciji i raščišćavanju prostora na raznim nivoima. I tako, stigoh slučajno do jedne preslatke, predivne i preinspirativne ženice po imenu Terri Savelle Foy, protestantske pastorkinje iz Teksasa, koja je između ostalog u svom podkastu pričala i o temi raščišćavanja, ali i o temi discipline, rutine, ranoranjenja, i nekim drugim temama koje su se meni intenzivno vrzmale po glavi tih dana. I od tad, ja svakodnevno obitavam na njenom youtube kanalu. Zaista, beskrajno sam joj zahvalna jer učestvuje u ovom mom procesu promene  i inspirisala je neke potpuno nove navike u mom životu.

Iako priča o stvarima koje su nam manje više svima poznate, način na koji o njima priča je toliko iskren, da vas prosto „natera“ da nešto promenite na bolje u sopstvenom životu. Još jedna stvar koja mi se kod nje posebno dopada je što uvek sprovede nekakvo istraživanje, kojim potkrepi ono o čemu priča. A pravilo broj 6. je jedno izuzetno jednostavno, ali i izuzetno efikasno sredstvo kojim možete postići daleko više za daleko manje vremena.

I tako, provedeš mnogo vremena da osmisliš ta nova pravila, a onda se najbolje stvari dese kada ih malkice prekršiš... <3

I tako, provedeš mnogo vremena da osmisliš ta nova pravila, a onda se najbolje stvari dese kada ih malkice prekršiš… ❤

Pravilo broj šest podrazumeva pravljenje male „to do“ liste, na kojoj se nalazimo samo šest stavki koje dan ranije prepoznate kao one koje morate uraditi sledećeg dana. I kada sledeći dan počne, obavljate stvari jednu po jednu onim redom kojim ste ih zapisali – od najbitnije i najteže ka manje bitnim i lakšim. Najbitnije je da na sledeću stavku ne prelazite dok prvu potpuno ne obavite. Zvuči prejednostavno i na prvi pogled se ne čini kao nešto što u velikoj meri može promeniti način na koji živite i radite stvari, ali se nekako ispostavi da vam ovo malecko pravilo reši neke velike probleme organizaciji.

Ovih dana ja se malo igram sa ovim pravilom, nekad napravim listu za naredni da, nekad (uglavnom, ako ćemo iskreno) i ne, nekad je zamislim u glavi, a nekad i zapišem. Ključna stvar koju sam primetila je sledeća: kada ne napravim listu – uvek nešto zaboravim da uradim, kada napravim listu, a ne zapišem je – ceo dan sam polunervozna i prebiram po glavi šta sam sve trebala da uradim, da li sam sve uradila… Kada je osmislim i zapišem, kroz dan idem svesno i sugrno, i štikliram jednu po jednu stvar, i na kraju dana sam presrećna jer – ili sam sve uradila sa spiska, ili sam uradila sve što je u mojoj moći da sve sa spiska bude urađeno. 🙂 Kada se desi da nešto ne uspem da odradim do kraja, a bitno je, samo prebacim za sledeći dan i to kao prvu stvar na listi. Znam da većina vas pravi spiskove, i ja sam, ali se retko dešavalo da na listi imam određeni broj stavki svakoga dana. Uglavnom je bilo previše stvari na toj listi, a premalo ih je bilo odrađeno. Mislim da upravo taj određeni broj (ne mora to da bude baš 6 stvari, može i 5, može i 7, ali neka svaki dan bude isti, određeni broj) doprinosi većem stepenu organizovanosti, a samim tim i manjoj količini stresa.

Odoh sad, čeka me još koja stvar na spisku koju treba da obavim.

Vidimo se sutra!
Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

Advertisements

One thought on “21: #7 U tekstu broj sedam čitate o pravilu br. 6

  1. Nessa Lomiva kaže:

    Zanimljivo je da je i u mom zivotu nastala velika promena upravo 6.jula, jer sam tada promenila posao, odnosno zapocela rad u novoj firmi. Ostavila sam iza sebe komfor i sigurnost, zarad mnogo vise truda/napora i vise neizvesnosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.