21: #4 Snaga fokusa

Dobar vam dan, dobri ljudi! Evo nas već kod teksta broj četiri. Za sada nam dobro ide, verujem da će tako i nastaviti. Do sada sam vam pisala o mogućnostima, odlukama i planovima, a sada je vreme da pročitate nešto o fokusu.

Vama koji ste upoznati sa Zakonom privlačenja, tema fokusa ne bi trebala da bude strana, ipak, dobro je podsetiti se. Vi koji niste baš fanovi Zakona privlačenja i ostalih „nju ejdž“ šamšulacija ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost 🙂

Na latinskom, iz kojeg je i došla u ostale jezike, reč fokus označava tačku privlačenja, a interesantno je da je u engleski jezik stigla negde oko 1650. godine zahvaljujući Tomasu Hobsu, filozofu. U naš jezik se sasvim verovatno preselila iz engleskog. Tokom osamnaestog veka reč fokus dobija novo značenje, zahvaljujući razvoju optike, i postaje usko vezana uz ovu oblast. Značenje koje je danas prepoznatljivo, a tiče se dovođenja nečeg u središte zbivanja ili aktivnosti, dobija tek krajem osamnaestog veka.

Ako svim ovim značenjima dodamo i jedno preneseno, onda nam postaje jasno da fokusiranjem naše pažnje na nešto usmeravamo i energiju, i samim tim to na šta smo fokusirani postaje jasnije i izvesnije. Životno iskustvo govori da je obavljanje bilo kakvog posla zavisno od fokusiranosti, te da rasejanost pažnje otežava čitav proces. To najbolje znaju učenici i studenti, koji možda fizički i prelaze pogledom preko nekakvog teksta, ali im je pažnja fokusirana na nešto sasvim levo ili treće, te je učenje otpisano kao propalo.

Da se vratimo temi koja je nit vodilja svih ovih tekstova, a to je promena. Pretpostavimo da ste doneli nekoliko odluka, ili samo jednu, i da ste sasvim posvećeno sastavili detaljan plan aktivnosti. Papir trpi sve, osim da mu ne pridajete pažnju. Možete vi sastaviti najbrilijantniji plan, ali ako ga se ne pridržavate to je samo slovo na papiru. Kako onda osigurati izvršenje naših planova? Pametni ste, shvatate da se odgovor krije u fokusu.

Ne možete istovremeno da se fokusirate na ono što vas raduje i na ono što vas povređuje, stoga mudro birajte.

Ukoliko želite da operete prozore, morate se fokusirati na pranje prozora. Morate pre svega u glavi da razjasnite šta vam je prioritet. Ovo nije nimalo lak posao, jer većini nas ti prioriteti su nametnuti, vaspitani smo tako, naučili smo da to tako treba kopirajući druge, i tome slično. Ostanimo još malo kod pranja prozora: ako ste dobra domaćica važno vam je da prozori budu čisti, ali ako vaše dete danas ima priredbu i potrebna mu je vaša pomoć oko završavanja kostima, nadam se da ćete zaboraviti na prozore. Međutim, nisu sve odluke tako lake i jasne. Dok mi je pisanje bilo nešto što moram da radim, a ne nešto što želim da radim, svašta mi je u procesu pisanja smetalo. U trenutku kada mi je pisanje postalo prioritet, mogla sam da pišem i naglavačke, okružena ljudima i bukom, gladna i žedna i tome slično. Morate da znate šta su vam prioriteti, jer će vas život vući na razne strane i u svemu tome ćete izgubiti sebe.

Kada vam želja za promenom postane dovoljno jaka, ništa vas neće ometati, kao što mene ne ometa to što Pavle, s kojim živim, trenutno na svojoj električnoj gitari pravi novi hit. Svako ima svoj prioritet i kako su nam ti prioriteti važni ne krivimo više nikog niti očekujemo bilo šta od bilo koga. Ranije to nije bilo tako, ja sam mogla da čitam i pišem samo u apsolutnoj tišini. Tako da nemojte da krivite što vam npr. mama skuva neki „nezdravi“ nedeljni ručak, a vi ste baš na dijeti. Nemojte da očekujete da će vam ostvarivanje vaših snova ići lako i glatko. Naprotiv, izazovi i iskušenja vas očekuju na svakom koraku, i što ste odlučniji u svom planu oni postaju sve snažniji, ali postajete i vi!

Evo vam današnji primer iz mog života: ustajem već par dana u 6 ujutru, po svaku cenu. Spavala, ne spavala, ja sam rano ujutru na nogama. Ne samo na nogama, već i na biciklu, put Peskare, zrenjaninske peščane oaze. Danas smo otišli, kad tamo još uvek traje sinoćna minimal techno žurka, količina decibela i maligana veća od zapremine jezera, a sem muzičkih entuzijasta na Peskari samo Pavle i ja. Ipak, okupali smo se, iako je vetar duvao, iako je muzika bila preglasna, iako je bilo prehladno. Nismo se baš dugo zadržali, u povratku smo i pokisli, ali sam srećna što ipak nismo odustali. Ovih dana mi je istrajnost postala mnogo važna, i svakim danom osećam da sam nekako snažnija i još više fokusirana na sopstvene prioritete. Koraci su manji od zrna peska, ali hodam i ne odustajem. To je lekcija, nastavi i istraj, bez obzira na prepreke, a jedini način da istraješ je da se iz sve snage fokusiraš na ono što je tebi važno. I neverovatno, ali u onoj meri u kojoj je teško istrajati u fokusu, u toj meri se, nakon što se fokusiraš na nešto, stvari same od sebe odvijaju.

Detalji postaju vidljivi tek kada se pravilno  fokusiramo

Detalji postaju vidljivi tek kada se pravilno fokusiramo

I još jednu stvar znajte, ono čemu posvećujete svoju pažnju polako ali sigurno raste. I što vam je fokus snažniji i rezultati su. Stoga ako se svom silom fokusirate samo na ono što ne valja, izvesno je da će vam u iskustvo dolaziti sve više i više stvari koje ne valjaju. Srećom, stvari funkcionišu i u drugom smeru pa ako se fokusirate na ono što je dobro i što već funkcioniše, biće ga sve više.

Fokusirajte se na ono što funkcioniše, na ono što je vama bitno, ako naiđete na problem, fokusirajte se na rešavanje problema, kod onih koji vas uglavnom nerviraju potražite stvari koje bi vam se mogle dopasti, koje u osnovi cenite, fokusirajte se na one koje volite, ne marite za kritizere. Ne možete istovremeno da se fokusirate na ono što vas raduje i na ono što vas povređuje, stoga mudro birajte. A ako ste doneli odluke i napisali planove, onda im se i posvetite, disciplinujte se, a sutra ćete čitati kako… ❤

Pišite, komentarišite, lajkujte, šerujte, ukoliko želite!

Fokusirana na pisanje,
Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.