21: #2 Neke jednostavne odluke vam mogu promeniti život

Momenat u kojem počinjete da se pitate šta uopšte tražite na ovoj Zemlji, ko vas je tu postavio i šta je svrha (vašeg) života, je ujedno i momenat kada klizeći niz tobogan upadate u more zebnje, svesni da nekog pouzdanog odgovora na ta pitanja nema.

Ipak, da ne bi poludeli, svi mi biramo neke od teorija na koje nailazimo, često ih i branimo kao jedine istinite. Moja papazjanska teorija podrazumeva nekakvo božansko proviđenje, univerzumsko osmišljavanje sveta, veru i u to da smo nastali od majmuna, ne ukidajući u svemu tome prisutnost umnog reda i sleda, evolutivnog napredovanja ali i nazadovanja .

Zašto vam ja sad ovde trabunjam o teološko-filozofskim pitanjima svrhe i nastanka sveta (sigurna da se i teolozi i filozofi podsmehuju mojoj nespretnosti). Zato što verujem da mi većinu svojih odluka baziramo na uverenjima i ustaljenim opštim stavovima, ne shvatajući da smo silom prilika usvojili, a još manje da su oni podložni promeni.

U onoj meri u kojoj je pitanje svrhe života izvorno ljudsko pitanje, u toj meri je i donošenje odluka izvorno ljudska karakteristika. Pitanje svrhe nije vezano isključivo za filozofske, teološke i druge rasprave, niti je donošenje odluka isključivo stvar psihologije i prakse menadžmenta. Većina nas se barem jednom zapitala šta bi to mogla biti svrha življenja na ovoj planeta, ali je mali broj onih koji donose adekvatne ili uopšte bilo kakve odluke. Život se živi stihijski, pitanje o svrsi se postavlja, ali kako odgovor na to pitanje često presporo stiže, onda se od čekanja tog odgovora lako odustane.

Zadatak, lekcija, uvid broj dva u ovih dvadeset i nešto tekstova tiče se upravo donošenja odluka, i to ne bilo kakvih, već upravo onih koje su u bliskoj vezi sa onim za šta mi verujemo da je naša svrha na ovoj planeti. Ne zalazeći previše u vaša uverenjea, daću vam moj primer, a vi iz njega izvucite ono što vam se dopada i što možete primeniti u svom životu.

Možete je viševekovni saveznik u donošenju odluka u ovim krajevima. Ipak, ne prepuštajte ništa slučaju, dobro razmotrite sve opcije.

Pasulj je viševekovni saveznik u donošenju odluka u ovim krajevima. Ipak, ne prepuštajte ništa slučaju, dobro razmotrite sve opcije.

Ja ne verujem u predestiniranost, već u odgovornost i slobodu. Dakle, ne mislim da naš život ide nekim predviđenim smerom, i da mi, eto, ne možemo tu mnogo, već naprotiv da mnogo toga zavisi od nas i da mnogo toga možemo promeniti. Ipak, mislim da nas životno iskustvo u velikoj meri oblikuje, i da nam daje materijal koji mi sopstvenom voljom možemo, ali ne moramo, oblikovati. S tim da ta odgovornost, koja je meni bliska, nije neka autoritativna nametnuta odgovornost, već odgovornost nas samih prema nama samima, i međusobno se razlikujemo prema stepenu osvešćenja postojanja i prihvatanja ove odgovornosti.

Ali kakve sve to ima veze sa odlukama? Jednostavno, sve počinje sa njima i od njih. U našem svakodnevnom i pomalo profanom životu na svakom koraku je zahtevano da donesemo nekakvu odluku. Supermarketi se takmiče nudeći što veći broj različitih brendova prozivoda iste vrste. Kafa dolazi u toliko ukusa, osim u ukusu kafe, o pivu i hlebu da ne govorim. I iako mi prija to što smo izašli iz jednoobraznosti i uniformisanosti, ipak mi je ponekad teško da se snađem u običnom supermarketu i donesem dobru odluku. Postavljena pred toliko izbora, postajem anksiozna i posežem stalno za istim proizvodima, ne bih li što pre napustila mesto predizbornog zločina. Sasvim verovatno propuštam da iskusim nešto novo i možda bolje od onoga što mi je poznato i na šta sam navikla.

Lako se uljuljkamo u to poznato, i uglavnom nas neka muka natera da nešto promenimo. A kada muke nema, onda nam je potrebna svesna i namerna odluka. Dakle, ako nešto želite da promenite u svom životu, morate doneti odluku o tome. Donošenje odluka nije jednostavna stvar i čitave naučne grane izrodile su se iz ovog problema. Zašto? Zato što odluke donose rezultate. I većina odluka donosi sa sobom ozbiljne posledice. Možda vam odabir vekne ‘leba ne pravi veliku razliku, ali trgovina akcijama na svetskom tržištu se ne može rešiti tostiranjem ili kupovinom drugog ‘leba sutra. Često, pogrešna odluka dovede do toga da nemamo ni za ‘leba. (Frojd bi rekao da sam verovatno gladna… 🙂 ) Postoje, svakako, i mnogo teže odluke, životne, one koje se tiču vašeg ili tuđeg života, u biološkom i filozofskom smislu.

Naravno, ne znači da se sve rešava time što vi donesete nekakvu odluku, jer od odluke do rezultata stiže se tek preduzimanjem kronkretnih koraka, akcijom. Aktivnosti zahtevaju vreme i energiju, stoga je važno da ih ne trošite zalud na pogrešne odluke. Naravno, u redu je da pogrešite, i u svakom trenutku možete da donesete novu i bolju odluku. Na kraju se čitav proces odlučivanja i posledica koje slede iz toga pretvara u ono što nazivamo životom, našim životnim iskustvom.

U praksi, ja sam sve i svašta, ali stručnjak za donošenje odluka baš i nisam. Em sam donela neke pogrešne, em mi je trebalo sto godina da ih i takve pogrešne donesem. Ali, sve je to život, i ako neke lekcije učimo na teži način, važno je da se njima bavimo dok ih ne savladamo u potpunosti. Otkriću vam jednu tajnu – ja često menjam odluke, odnosno bolje rečeno ciljeve. Danas mi se sviđa da pišem, onda postavim sebi za cilj da konačno završim pisanje knjige, a već sutra mi se sviđa da spremam, pa onda ceo dan provedem u spremanju. Da, moglo bi se reći da sam nestalna i da nisam dosledna, ali uglavnom sve što zacrtam ipak odradim, samo što potrošim mnogo živaca i energije. To vam je kao kada ste student pa se mesec dana nervirate što treba da učite, a ne učite, a onda kad spremite ispit za tri dana i položite ga, nervirate se što to niste ranije uradili. Meni fali rutina i disciplina, ali to je već neki sledeći tekst, i otuda ovih mojih dvadeset i nešto tekstova, ne bih li se nekom redu, radu i disciplini naučila.

No, odluke, odluke. Odluka je zaključak koji donosimo nakon izveznog razmatranja. Po pravilu odluka je izazvana unapred postavljenim problemom. I problem svrhe se rešava odlukom. Bez obzira na uverenja i neke opšte životne stavove, konačan na odgovor na pitanje svrhe je vaša odluka. Ona može biti i intuitivna i nesvesna isto toliko koliko i racionalna i namerna. Vi odlučujete i šta će biti vaša životna istina. Mislim da su najbolje odluke one koje su rezultat poklapanja svih ovih aspekata. Ako želite nešto da promenite u svom životu, donesite konkretnu odluku, a nju bazirajte na jednom dubokom umnom razmatranju i istovremeno pratite unutrašnji osećaj. Ako su ova dva u nesaglasju, ipak nešto odaberite, vrlo brzo ćete shvatiti da li ste doneli pravu ili pogrešnu odluku. Prihvatite grešku, ali odluku i njoj pripadno ponašanje promenite.

Ja vam ne bih preporučila nikakvu posebnu literaturu niti tehniku za donošenje odluke, ponekad je najbolje da se poptuno osamite, potpuno stišate, uzmete papir i olovku i pribeležite ono što vam u um i iz srca stiže. A kada odluku donesete, onda je neophodno da napravite i nekakav konkretan plan, da ne bi sve ostalo na onome: od sutra počinjem da, ali tekst o planu ipak ostavljamo za sutra.

 Čvrsto rešena da istrajem u odluci pisanja jednog teksta dnevno sledeće tri nedelje

Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.