21: #1 Sve je moguće

Iza ovog, pomalo čudnog, naslova krije se moja namera da vam tokom dvadeset i jednog dana donesem dvadeset i jedan tekst kao rezultat mojeg prepuštanja procesu promene. Naime, vi koji pratite ovaj blog redovno, a ima vas, znate da sam ja juče objavila tekstić na temu promene i pomalo zagrebala površinu onoga što nas sve zajedno čeka u danima koji nailaze. Pišući taj tekst, došla sam na ideju da neka otkrovenja i uvide podelim sa vama još detaljnije, a da istovremeno izazovem samu sebe i vidim da li ja mogu da budem dosledna i da postavim po jedan tekst u naredne tri nedelje.

Prvi u nizu je naslovljen Sve je moguće, i to iz dva razloga. Prvi je, dakle, da kada krećete na bilo kakav put u sebe, a želite da krajnja destinacija tog puta bude nekakvo (samo)ostvarenje, morate poći od pretpostavke da je sve moguće. Možete vi poći i od neke druge pretpostavke, prema kojoj, recimo, ništa nije moguće, ili je moguće uz neke preteške uslove, ali mislim da vam takve pretpostavke baš i neće dati konkretnije rezultate. Drugi se razlog krije u mom jučerašnjem otkriću jednog predavanja sa TED konferencije koja je održana u Sakramentu.

To prošlogodišnje predavanje održao je B.J. Davis, bivši robijaš, a danas doktor psihologije, i osnovna poruka predavanja je, rekla bih, upravo to da je sve moguće nakon što se prevaziđe sumnja u samoga sebe. Zahvaljujući mentorima, koji su ga podržavali, ali i povremeno uskraćivali očekivanu i nepotrebnu podršku poput pravih pedagoga, time mu dozvoljavajući da sigurnost pronađe sam, u samome sebi, ovaj bivši krek-zavnisnik postao je ni manje ni više nego doktor psiholoških nauka, i direktor agencije za borbu protiv zloupotrebe supstanci i lečenje metalnog zdravlja (Strategies for Change) i time ostvario svoj san, da svoju ostarelu majku koja ga je usvojila učini ponosnom i da živi život dostojan čoveka. Da, imao je izuzetno jak motiv, ali je taj motiv bio samo inicijalna kapisla, i kako i sam kaže, ono što smatra važnim i neophodnim da se napomene je da je sam svojim zalaganjem i čistom verom u sebe postigao sve ono što jeste. Ukoliko ste u prilici, odgledajte predavanje, vratiće vam veru u čoveka, čovečanstvo i konačno veru vas samih u vas same.

U svakom semenu prebiva mogućnost za drva, ili u ovom slučaju plavi čkalj.

U svakom semenu prebiva mogućnost za drvo, ili u ovom slučaju mogućnost za plavi čkalj.

Ovakvih primera je mnogo, ipak, ne previše, jer to da je sve moguće je apsolutno tačno, ali nije i apsolutno jednostavno nešto iz mogućnosti pretvoriti u stvarnost. Postoje mehanizmi koji vam mogu pomoći na tom putu, a jedan od njih je svakako upravo to prevazilaženje sumnje u sebe. Moja namera je da vam u ovom dvadeset i jednom tekstu koji sledi, prikažem neke mehanizme koji vam mogu pomoći da ostvarite nešto što je moguće ostvariti, a vama ostavljam da odlučite šta bi to moglo biti.

I već sutra čeka vas tekst na temu odluke, koji vam možda pomogne da u izobilju mogućnosti odaberete nešto konretno za sebe. Za početak, dovoljno je da u sebe uselite to seme mogućnosti i budete otvoreni i spremni za rast tog semena u danima koji slede.

Beskrajno zahvalna za sve mogućnosti koje mi se pružaju u životu, biram one koje su najbolje za mene i druge,

Sonja
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin’: sofia movens

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.