Misli pozitivno i pij mnogo vode

Jedan od prvih filozofa, Tales, koji je živeo i mislio pre nešto više od 2,500 godina, smatrao je da je voda materijalni uzrok svega. Isti taj Tales predvideo je i pomračenje Sunca oko 586. godine pre nove ere, pa je to još jedan razlog zbog kojeg ga spominjemo baš danas. No, kako ovo nije priča o Talesu, već o vodi, ostavljamo ga da počiva u filozofskom miru, nadajući se da će se i ovim današnjim pomračenjem okončati svi ratovi.

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

Voda, koja u svom čistom obliku sadrži samo dva elementa, kiseonik i vodonik, zaista i jeste sastavni deo živog sveta, a sudeći po nekim nalazima fizičara i biologa upravo se u jednoj vodenoj supi skuvao prvi oblik života, a ostalo je istorija. Praistorija.

Osim što vodu proglašavamo zvaničnim pićem sofiamovens.com bloga i najrasprostranjenijom supstancom na planeti Zemlji, želimo da vam ukažemo na jednu veoma važnu karakteristiku vode, koja se možda nalazi na granici ezoterije, ali vreme je da se te granice pomere.

Naime, voda prima informacije i beleži ih, pamti ih na molekularnom nivou. Kada ovo kažemo za vodu, to nam zvuči suludo, a potpuno nam je normalno da sve svoje podatke skladištimo na mirko čipovima poput onog koji se trenutno nalazi u vašem mobilnom uređaju, ukoliko ovaj tekst čitate sa telefona ili tableta. Ako metalna folija može da upamti informaciju zašto ne bi i voda?

Masaru Emoto (1943-2014) jedan je od prvih autora koji su pokazali da misli itekako imaju uticaj na svet koji nas okružuje, konkretno na vodu. Iako njegovi uvidi još uvek spadaju u pseudonauku, Emotova knjiga Poruke skrivene u vodi stigla je na bestseler liste Njujork tajmsa.  To, naravno, ne mora uvek biti i pokazatelj kvaliteta, niti se vi morate složiti sa njegovim uvidima, ali je zdravo biti otvoren za nove ideje, uz uvek prisutnu dozu kritičke distance. Ja sam se sa njegovim porukama vode susrela gledajući film What the Bleep Do We Know, koji vam toplo preporučujem i koji mi je na jedan predivan način potvrdio nešto što sam odavno znala.

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

Poruke vode su zapravo fotgrafije kristala vode koje je Masaru Emoto zajedno sa svojim saradnicima ispitivao i beležio. Osim uticaja jednostavnih pojmova i rečenica na kristale vode, zanimalo ih je i obrazovanje kristala različitih uzoraka vode iz reka, jezera, manastira, itd. Konkretno, uzeli bi manju količinu vode i na posudu u kojoj se nalazi zalepili cedulju sa rečima poput „ljubav“, „mir“, „mržnja“, zatim bi vodu zamrzavali i konačno fotografisali kristale molekula leda. Ove fotografije se mogu videti na Emotovom sajtu, a do pre neki dan i uživo u savamalskoj Galeriji 12 HUB.

„Ako misli mogu ovo učiniti vodi, šta li mogu učiniti nama?“ (What the Bleep Do We Know?, 2004)

Možda vam ova priča o vodi zvuči šašavo, ali ipak probajte da vodu koju pijete sipate u neki stakleni sud i ostavite na nekom blagom suncu par sati i izrazite zahvalnost i ljubav prema njoj. Možete izraziti zahvalnost i ljubav prema svakoj vodi. Ja to redovno činim i kada odem do Begeja koji teče centrom grada u kojem živim. Naš Begej je još uvek daleko od svog starog sjaja, odnosno bistrine, ali situacija se popravlja iz godine u godinu. Uzimamo stvari često zdravo za gotovo. Vi verovatno možete bezbedno da pijete vodu iz česme, moji sugrađani i ja ne možemo. Voda iz plastike nikada neće imati ukus kao ona koja se istoči iz česme, posebno one iz koje teče čista izvorska voda. Ako živite u nekom mestu u kojem imate prirodan izvor pijaće vode, molim vas, idite ovih dana do njega i zahvalite mu se u moje ime. Ukoliko je Masaru Emoto u pravu, onda se i kvalitet vode iz plastične flaše može poboljšati čistom namerom i zahvalnošću. Probajte i to i zapamtite da se zahvalnost izražava i delima, stoga poštujte vodu i okolinu. Pokupite i tuđe smeće kad god ste u prilici. Učinite ono što možete, malo po malo učinićete mnogo. I ne zaboravite, 70% vašeg tela čini voda, dok je 71% površine Zemlje prekriven vodom. Ipak, ukupna količina vode na planeti je veoma mala, u odnosu na veličinu Zemlje, stoga je trebamo čuvati, a možda i obraćati pažnju na to kakve poruke šaljemo sopstvenom telu i planeti.

Neka vam ova supstanca bude uvek pri blizu kada nešto čitate ili kada želite da o nečemu dobro porazmislite. Bistra voda bistri um, bilo da žubori pored vas ili je pijete, a sedenje pored reke ili na obalama mirnih jezera i mora smiruje i usklađuje sve emocije. Onu za piće možete „obogatiti“ citrusima, laticama jestivog cveća i drugim biljem, čak i kristalima, mada je najbolja kada je čista i jednostavno sveža.

O tome koliko je voda važna za pravilno funkcionisanje organizma već su i vrapci obavešteni.  Ja lično verujem da vodu treba piti onda kada osetimo potrebu za njom, odnosno žeđ, ali to pravilo važi samo ako smo baš u dobrim odnosima sa sopstvenim telom i prepoznajemo i najsuptilnije signale koje nam šalje. U svim ostalim slučajevima treba se držati onog recepta od +/- osam čaša vode na dan, a u vrelim danima dodati koju čašu više. Budući da već počinjem da zvučim kao svima nam draga gđa Nada Macura, završavam ovaj tekst o vodi, s ljubavlju.

Hvala.

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

photo: sofiamovens.com // Sonja Antonić

Sonja,
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin‘: sofia movens

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.