Slike iz života

Pre neki dan sam na svom Fejsbuk profilu objavila jednu fotografiju, ličnu.

Na njoj sam ja, bez šminke, u nekoliko brojeva većoj zimskoj naftaškoj jakni, sa nekom rokerskom maramom na glavi, koja je babski privezana ispod brade. Fotka je nekvalitetna, gotovo kičasta. Fakat je kičasta.

Telesnost je ozbiljan filozofski problem, koji se može posmatrati ne samo iz estetičkog i etičkog, već i iz ontološkog aspekta. Telesnost može biti promatrana i filozofsko-politički i verovatno i drugačije. Telesnost prevazilazi samu fizičku granicu tela, naša telesnost postaje i ono što nosimo, i način na koji to nosimo, ali i način na koji telesnost prezentujemo u sekundarnom smislu.

Društvene mreže dale su nam šansu da zadovoljimo jedan tužni socijalni imperativ – da budemo popularni. Ovaj imperativ ima jedan daleko dublji i smisleniji koren, a on se tiče potrebe da budemo prihvaćeni. Sa jedne strane nas goni strah da možemo biti odbačeni i potreba da budemo prihvaćeni, sa druge strane nas vreba mogućnost da nismo dovoljno popularni, u svetu kada je nikad lakše biti popularan. Stoga, na društvene mreže stižu samo najbolje fotografije, odabrane iz hiljade onih „neuspešnih“.

Nedavno sam postala vlasnica jednog android telefona, koji u sebi fabrički ima opciju „beauty face“. No, ta opcija nema baš mnogo veze sa lepotom, već sa jednim nehumanim peglanjem fotografije, tako da vam lice izgleda kao da ste upravo sišli sa naslovne stranice nekog anime magazina, ako takvi magazini uopšte postoje. Lice je očišćeno od nepravilnosti, ali i od ličnosti. Valjda se onaj stari indijanski strah obistinio, pa smo od silnog fotkanja na kraju i ostali bez duša.

I fotografija koja je na početku teksta pomenuta produkt je kamere nekog telefona. I fotošopirana je. Ali ne sa namerom da poboljša izgled moga lica i tela, već joj je dodat jedan logo i kratak tekst, krilatica. Otud prethodno pomenuti kič. To je  zaista jedna loša fotografija. To je zaista jedna presmešna fotografija.

Međutim, poruka te fotografije nije smešna. Poruka te fotografije je veoma ozbiljna. Poruka te fotografije je da ljudsko biće ima pravo da bude neozbiljno, da se igra. Poruka te fotografije je da ljudsko biće ima pravo da ima nepravilnosti. Poruka te fotografije je da ljudsko biće ima pravo da ne bude fotošopirano. To možda nije nešto što je trenutno društveno prihvatljivo, ali ja verujem da imam moć da promenim svet u kojem živim, ma koliko moć koja svetom vlada bila jaka. Jer, na kraju krajeva sve je to prostačka konvencija. Ta fotografija ima i još jednu dublju poruku, koja se tiče jednog daleko većeg problema od fotošopiranja fotografija pred izlaganje na društvenim mrežama, ali o tome neki sledeći put.

Od Nove godine baš intenzivno razmišljam o telesnosti, na raznim nivoima, segmentirajući je i pokušavajući da je ponovo integrišem u nešto. Ne određujem unapred zaključak o telesnosti, pa je zato ta integracija svedena na nešto, još uvek ne znam šta. Promatrajući svet oko sebe, i onaj stvarni i onaj još stvarniji – virtualni,  učini mi se da smo mi ljudi zaboravili da društvo činimo upravo mi, i da društvene norme zavise od nas.

Ja ne mogu da zabranim modnim časopisima da fotošopiraju fotografije osoba koje zapravo uopšte tako ne izgledaju privatno i prirodno. I ne radi se tu o nemanju razumevanja za sujetu, oh, pa i ja odaberem najbolju fotku za Fejs, tu se radi o nečem drugom. O jednom zombilendskom praćenju pseudomodnih diktata, gde su jedne sezone male grude i anoreksično telo u modi, a već u sledećoj se traže obline i malo punije usne. To što u međuvremenu ne mali broj žena i muškaraca skapa od neiznuđene gladi  i loše ubrizganog silikona, nema veze…

Ono što mogu je da ponekad okačim neku svoju blesavu fotku i da se nadam da će se još neko odvažiti da bude ljud. Ništa drugo. Samo ljud. Izborani, loše fotošopirani ljud u nekoliko brojeva većoj naftaškoj zimskoj jakni.

 

Hvala!

Sonja,
facebook: sofiamovens
twitter: @i_am_sonja
youtube: sofia movens
bloglovin‘: sofia movens

 

Advertisements

One thought on “Slike iz života

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.